Søsken-trio kommer med «Eternitt» til neste år

Når søsknene Bremnes nå skriver ny musikk sammen er det deres første større samarbeidsprosjekt på 18 år.

Utfordret: Søsknene Ola, Kari og Lars Bremnes er utfordret av Festspillene til å skrive et helt nytt verk sammen. Det er deres første felles bestillingsverk, og skal fremføres i Harstad under festspillene neste år.  Foto: Bengt E. Hanssen

kultur

Urfremføringen av bestillingsverket er lagt til storsalen i Harstad Kulturhus 29. juni under Festspillene i Nord-Norge neste år. Ifølge markeds- og kommunikasjonssjef Victoria Bakken i festspillene blir det et møte med helt nyskrevet Bremnes-musikk ispedd noen av deres kjente låter under overskriften «Eternitt». Hun opplyser også at det for festspillene i en årrekke har vært et mål å utfordre søsknene Kari, Ola og Lars Bremnes til å skape et spesialskrevet nytt verk sammen.

– Vi har forventninger til at dette blir både nyskapende og magisk, som det var forrige gang de gjorde noe sammen. Som solosolister er de en helt avgjørende del av den nordnorske musikkanon og viktige artister i vår tid. Vi ser fram til resultatet når de igjen skal samarbeide, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Eternitt

Verket «Eternitt» tar utgangspunkt i det en gang så mye brukte, men nå utskjelte byggematerialet med samme navn. Platene er laget av asbestfibre iblandet sement, og er kjent for å være ugjennomtrengelig for vind og vær. Når platene fjernes blir de imidlertid giftig i kraft av sitt høye asbestinnhold og farlig i møte med mennesker. Som utgangspunkt for et viseverk er eternitt derfor en sterk allegori.

– Jeg gleder meg til å synge sammen med Kari og Ola igjen. Våre stemmer blir liksom et felles instrument, og det er det alltid både krevende og spennende å skrive for, sier Lars Bremnes.

Musikalsk lag

– Verket skal urfremføres med et sterkt musikalsk lag på scenen, som består av Ragnhild Furebotn på fele, Bengt Hannsen på tangenter, Terje Nohr på gitarer, Petter Unstad på basss og Erlend Dahlen på perkusjon. Produsent er Håkon Iversen, forteller Victoria Bakken.

Kari Bremnes, Ola Bremnes og Lars Bremes har til sammen mottatt seks Spellemannspriser. Selv om de har hevdet seg sterkt som soloartister gjorde deres forrige samarbeidsprosjekt, albumet «Soløye», inntrykk på både kritikere og publikum, og innkasserte en Spellemannspris i klassen for vise og viserock i samme slengen. Dette er 18 år siden, så «Eternitt» blir trioens første store samarbeidssprosjekt siden da.