– Når man hørte et godt ordtak, så skulle en stå klokere igjen

En bok om ordtak og visdomsord fra Nord-Norge er nå ute.

Forfatteren: Nils Olai Aagaard-Nilsen har samlet ordtak fra Nord-Norge.   Foto: Privat

Tidligere var det slik at når man hørte et godt ordtak, så skulle man stå klokere igjen

Nils Olai Aagaard-Nilsen
kultur

Boka er gitt ut av Bok i Nord, som er forlaget til Ronny Trælvik.

– Nils Olai Aagaard-Nilsen tok selv kontakt med meg og spurte om det kunne være av interesse å gi ut en bok om nordnorske ordtak. Det som gis ut på forlaget mitt bør ha en nordnorsk profil, som denne boka også har. Og personlig synes jeg at ordtak og visdomsord fra Nord-Norge er interessant lesing, sier Ronny Trælvik, som også har tatt noen av bildene man finner i boka.

Nils Olai Aagaard-Nilsen var i sitt yrkesaktive liv lektor i norsk ved Svolvær videregående skole i en årrekke. Han har tidligere skrevet bøkene «Knut Hamsun – Fra norsk til nordnorsk forfatter», «Nordnorske anmeldelser av Knut Hamsuns bøker» og «Nordnorske ordtak». Men disse bøkene ble utgitt av Orkana Forlag.

Kloke ord

I forlagets pressemelding om utgivelsen heter det blant annet:

«Ordtak er en del av vår folkediktning og står for det sunne folkevett. Det er kloke og velformulerte ord om hverdagens praktiske liv, uttrykt gjennom humor og ironi, og ikke sjelden med vekt på livets alvorlige sider».

Selv sier forfatteren dette om arbeidet med boka:

– Gjennom mitt virke som norsklærer og samtaler med eldre personer har jeg samlet inn en god del ordtak som har blitt brukt i den nordlige landsdel. Tidligere var det slik at når man hørte et godt ordtak, så skulle en stå klokere igjen. Jeg håper at både lek og lærd, ung og gammel, vil glede seg over denne lille samlingen med nordnorsk visdom.

Ordtak

Til slutt en liten smakebit fra boka:

«Tomme tønne ramla mæst», «Utakk e verdens lønn», «Menneskets sinn e som vèr og vind», «Har du ikke natta ro, har du ikke dagen go», «Den som snakke lite blir mæst trudd».