Sørger for å vedlikeholde 33 år gammel tradisjon

Gisundkoret gjør to konserter med kort mellomrom før jul.

Arena: Søndag 10. desember er det duket for Gisundkorets tradisjonelle konsert med bevertning i Sandbakken kapell. En tradisjon som går helt tilbake ti 1984.   Foto: Trond Sandnes

Vertskor: Gisundkoret har ti egne solister i sine rekker.  Foto: Privat

kultur

Den første konserten er lagt til Sandbakken kapell søndag 10. desember, mens den andre er lagt til Finnsnes kirke Luciadagen onsdag 13. desember.

– Tradisjonen med å arrangere en adventskonsert i Sandbakken kapell går helt tilbake til 1984, da koret het Sandbakken og Omegn Bygdekor, altså i hele 33 år, forklarer kunstnerisk leder og dirigent i Gisundkoret, Eva Line Nergård.

Ulike konserter

– Der serverer dere også mye godt?

– Ja, og det er korets egne medlemmer som lager alt dette.

– Der pleier det å være fullt?

– Nå er jo ikke dette et stort kapell. Men ja, disse konsertene har et godt oppmøte, og med bevertningen blir det jo også veldig sosialt. Også vi i koret gleder oss til konsertene vi har der hvert eneste år.

På begge konsertene har Gisundkoret med seg musikalsk følge.

– På tangenter har vi fått med oss pianopedagog Ingrid Lofnes fra Kulturskolen i Lenvik, mens Asmunn Arnesen er med på trekkspill. Og så har også vært så heldig å få med oss unge Ingrid-Sofie Lindberg på fiolin.

– Er konsertene i Sandbakken kapell og Finnsnes kirke helt like?

– Nei, det er to forskjellige konserter selv om begge er julekonserter. I konserten i Finnsnes kirke har vi i tillegg til musikerne også med oss Seniorkoret og noen elever fra Kulturskolen i Lenvik. Disse medvirker ikke i konserten i Sandbakken kapell.

Egne solister

– Gisundkoret har også egne solister?

– Ja, hele ti av dem. Vi satser veldig seriøst på egenutvikling. Å være solist er noe helt annet enn å være en av sangerne i koret. Man må trenes til og tørre å stå fram uten å gjemme seg bak resten av koret i en slik sammenheng.

– Det sies at det er veldig godt miljø i Gisundkoret?

– Ja, og det må det være. Hvis ikke det er på plass funker ingenting. Det må være en trygg og god atmosfære der alle føler at de hører til.

– Hvor viktig er det for et kor å ha med seg folk som spiller instrumenter?

– Det er veldig viktig. Det gir musikken mer dybde og kontrast. Å fremføre «Nordnorsk Julesalme» uten piano går rett og slett bare ikke.