Én av tre ønsket ikke regjeringsforhandlinger

Én av tre deltakere på Venstres landsstyremøte stemte nei til å gå inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Én av tre deltakere på Venstres landsstyremøte stemte nei til å gå inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Etter det NRK har fått opplyst, ledet partiets nestleder Terje Breivik an på nei-siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

innenriks

Etter det NRK får opplyst, ledet nestleder Terje Breivik an på nei-siden.

– At Terje tok ordet og var tydelig, betydde mye for diskusjonen. Det var flere som da turte å lufte sin skepsis og motstand, sier en kilde som var med på det historiske møtet, til NRK.

Det har lenge vært kjent at Breivik ikke ønsker at partiet skal sitte i regjering med Frp, men fram til lørdag har han ifølge NRK forholdt seg diplomatisk til spørsmålet om regjeringsdeltakelse.

Først senere i den fire timer lange debatten tok Venstre-leder Trine Skei Grande ordet og argumenterte for at partiet må ta sjansen og gå inn i forhandlinger med Erna Solbergs regjering.

Ikke en samlet avgjørelse

Parti-nestor Odd-Einar Dørum fremmet forslag om å fortsette samarbeidet slik det er i dag, med Venstre på utsiden av regjeringen. Elleve personer, om lag en tredel av deltakerne, stemte for dette forslaget.

24 personer stemte for å gå inn i regjeringsforhandlinger, og et forhandlingsvedtak ble fattet. Ifølge NRK skal én av stemmene ha blitt avgitt feil, slik at den reelle holdningen i møterommet var 23 mot 12 stemmer.

Venstre-leder Trine Skei Grande bekrefter at det ikke er et samlet parti som står bak avgjørelsen.

– Mer å hente utenfor regjering

Dørum, som er tidligere partileder, samferdsels- og justisminister, er også blant dem som er uenig med Grande.

– Jeg framsatte et forslag som fikk oppslutning av en tredel ved votering. Jeg argumenterte for at samarbeidet med regjeringen burde skje på bakgrunn av en framforhandlet avtale som sikrer en styrket sosialliberal og grønnere politikk, med Venstre i Stortinget, sier Dørum til Dagbladet.

Han tror partiet har mer å hente utenfor regjering, men sier han selvfølgelig ønsker at de som skal forhandle om å få til en mer sosialliberal og grønn politikk i regjering, klarer det.


(©NTB)