FINNSNES: Per Øyvind Winther, vokalist og trommeslager i Winthers Blue Groove, tar en pause fra riggingen. Det er lørdag 5. november og bandets første opptreden på On the Corner. Men i lokalene til gamle Corner har Winther spilt mye. Det er mye sjel i veggene. Mye blues, sier han. Her har flere store artister stått på scenen, deriblant Steinar Albrigtsen. Ett av de tøffeste live-lokalene, skal han ha ment, husker Winther.

KONSEPTLOKALE Beate Moeggen drev platebar og solgte CD og musikk i mange år før hun for fire år siden overtok lokalene i Corner-bygget i Storgata. Her er det kafé, her er det butikk med nordnorsk profil, og her bygger hun om til konsert flere ganger i året.

– On the Corner er kanskje ett av de beste live-lokalene i hele landet. Her er det alltid elektrisk stemning.

På 90-tallet var han med i en bluesklubb. En jam-kveld her på det som da het Nye Corner, ble helt spesiell. Det var mye folk og en helt egen atmosfære.

Det ble siste happeningen i dét kapitlet for Corner. Mandagen etter stengte Nye Corner.

– Det er svært at Beate er her og driver videre, sier Winther.

Overgang

Det er litt over fire år siden Beate Moeggen overtok lokalene på hjørnet av Storgata, og litt over tre år siden hun sluttet å ta inn nye CD-er. Det er en stor overgang for noen som hadde drevet platebar siden 90-tallet på Finnsnes. Men skiftet var like planlagt som nødvendig. Egentlig hadde hun bestemt seg for å slutte med musikk allerede da hun kom inn i de nye lokalene.

RIGG Winthers Blue Groove bærer utstyret til bandets første konsert på On the Corner lørdag 5. november.

– Men det var så mange som ba meg fortsette. Hvor skulle de ellers få tak i den musikken ingen andre hadde, klagde de. Dermed ble det til at CD-platene fulgte med flyttelasset. Men i løpet av det første halvannet året bestilte jeg nesten ingenting. Jeg solgte bare ut det jeg allerede hadde. Da alt var utsolgt, var det slutt med CD-ene, sier hun.

Konsept

Det er merkelig lite vemod i fortellingen hennes. Man trengte ikke være kynisk for å se hvilken vei salg og inntjening bar. Selv de store platekjedene hadde begynt å slite, og stadig flere CD-butikker ble lagt ned landet over.

ARTISTVEGG Hilsener fra artister som har vært innom, alt fra Steinar Albrigtsen, Plumbo til Hekla Stålstrenga.

– Det er mange år siden jeg skjønte at jeg ikke kunne beregne å leve av musikk — på den måten — resten av livet.

For fire-fem år siden bestod mye av arbeidshverdagen hennes i å følge med på hva som kom av ny musikk, oppdatere seg, vurdere hva butikken skulle ha, og bestille inn. Nå er CD-platene borte fra reolene. Men er det noe folk sliter å få tak i, kan hun hjelpe til med å bestille.

– Konseptet vårt nå er at vi skal være en butikk som har det du ikke finner andre steder. Vi skal skille oss ut. Derfor produserer vi mye selv. I februar kjøpte vi inn utstyr for å trykke på alt av tekstiler. Før var det en jobb som vi satte bort. For fire år siden tok jeg opp den nordnorsk profilen. Jeg synes det er så mange kule uttrykk på dialekten vår. I trykkene er det også flettet inn stedsnavn — Finnsnes, Senja, Husøya, Rossfjord — både på barneklær og klær for voksne. Det finner du ikke andre steder, og det gir genuinitet til det du selger. Så hadde jeg lyst å utvide repertoaret litt, og da ble det også noen engelske onelinere og korte ordtak. Nesten hver dag når folk går rundt her og leser på T-skjortene, hører jeg at de humrer for seg selv. Det gjør noe med stemningen her i butikken, sier hun.

Booking

Beate har booket band frem til mars 2018. Tanken bak er at man i løpet av et år skal ha vært gjennom noen sjangre. Det skal varieres, fra jazz til visesang, blues og rock. Trioen Hot for swingende har vært innom med string swing. Eneste innslag som jevnlig gjentas, er irsk aften, som er så populær at den blir holdt to ganger i året. I 2016 blir det totalt åtte konserter.

HILSEN Norges tøffeste platebar — en takk fra Sie Gubba etter et hyggelig besøk.

– Med alt arbeidet som er i forbindelse med en konsert, først rigge ned lørdag ettermiddag og deretter bruke hele søndagen på å bygge butikk igjen, begrenser det seg selv hvor mange konserter det blir i løpet av året. Det er enormt arbeidskrevende. Det blir ikke mye søvn i de helgene! Og mandag skal du være klar til ny arbeidsuke igjen. Men etter hver konsert sier folk at det skulle ha vært oftere. Jeg skulle selv gjerne ha hatt én konsert i måneden, men det er rett og slett ikke tid, forklarer hun.

Det mangler heller ikke på alle dem som har lyst til å hjelpe til. Innredningen er laget med tanke på at On the Corner skal kunne være både butikk og konsertlokale. Folk vil gjerne stille opp, men det hjelper så sørgelig lite når du ikke vet hvor alt skal være. I et så komprimert butikklokale har alt sin faste plass. Det kan rett og slett bare rigges på plass på én måte — og den er det nesten bare Beate og de nærmeste som kan: Foreldrene trår til og stiller opp hver gang. De kan systemet etter så mange konserter.

KONSERTKLAR Fred Jørgen Kampevoll, Per Øyvind Winther og Kjell Tore Nordli har fått utstyret under tak.

– Men det er jo utrolig hyggelig å bli tilbudt så mye hjelp.Samtidig handler det også om å unngå at det går inflasjon i live-tilbudet. Litt av greia er faktisk at det ikke er så ofte. Da skapes forventningen hos voksne folk om å komme seg ut på noe de liker å høre, og hvor de kan treffe andre på sin alder. I alle år har det blitt sagt at Finnsnes-folk er så trege med å gå ut. Jeg har stikk motsatt oppfatning. Hit kommer de tidlig, de blir her til vi stenger, og det er masse folk hver gang. Og det skjer et eller annet når folk kommer hit. De hopper og danser og er i kjempehumør. Det er så mye stemning i lokalet og så mye sjel i veggene.

Hilsener

På veggen finner du signaturer og takkekort fra artister som har vært innom. Hanne Sørvaags hilsen henger også her — selv om det var i Beates platebar i torggården hun hadde releasekonsert for noen år siden. «NORGES TØFFESTE PLATEBAR», står på det hilsenen fra Sie Gubba. I 2014 opptrådte Steinar Albrigtsen og kona Monika Nordli her. Han gledet seg. Det var første gang han og Monika spilte på On the Corner, men han og Jørn Hoel hadde omtrent klippekort på gamle Corner, sa han i forkant av konserten. Kanskje var det derfor de tok kontakt med Beate og ikke omvendt. Vanligvis er det hun som ringer artistene. Denne gangen var det faktisk de som ringte henne.

– Egentlig er lokalene litt for små for så store artister. Vi har lov å ha 200, men jeg pleier å stoppe på 150. Det skal være levelig her inne også. Når vi rigger om, har vi 110 sitteplasser. Resten er ståplasser. Det er forresten også det meste som har vært noen gang av sitteplasser her i Corner-bygget. Men det er fordi vi har laget en innredning som skal være butikkreoler og disker på dagtid, og som blir bord og benker på kveldstid.

Kompromiss

Innerst i lokalet er kaféavdelingen. Det lukter nytraktet kaffe og nystekte vafler. Beate kunne godt tenke seg en sofa og større, mer komfortable stoler. Men man må inngå noen kompromisser. Alt skal være så lett at det kan stables vekk.

SCENE Det som for noen timer siden var butikk, er klart til Winthers Blue Grooves første On the Corner-gig.

– Jeg vet ingen andre steder hvor de bygger om en butikk til konsert på den måten vi gjør — på jevnlig basis. Det er mye jobb, og det er ingen ni til fire-jobb i helgene. Men når man trives i jobben, føles det ikke tungt — selv når man arbeider hundre timer i uka.

Det ble to feriedager på Beate denne sommeren. Men slik regnes heller ikke fortjenesten når man er så privilegert å få drive et lokale som On the Corner.

– Jeg har alltid hatt lyst til å arrangere konserter. Det er så godt med den stemningen og artig når det kommer folk. Det gjør noe med deg. Da blir du selv glad.