Danielsen er ikke nådig i sin kritikk av avtroppende rådmann Erla Sverdrup sin håndtering av saken. Han reagerer sterkt på at jobbtilbudet som personalsjef i Modum kommune ble sendt til Sverdrup to dager før hun undertegnet avtalen om sluttpakke med Dyrøy kommune. Dette er opplysninger Folkebladet har fått fra Modum kommune etter begjæring om innsyn.

– Krevde fire årslønner

– I formannskapet valgte vi å se på denne saken som en personalsak. Derfor ble vi enige om å trå litt varsomt. Men nå, at etter Folkebladet har skrevet om saken synes jeg den har fått ei helt annen vending. Nå må jeg få lov til å si at vi er ført bak lyset. Denne type opptreden skal vi ikke ha. Dette virker som urent trav, sier han.

– Det ble også forelagt oss at hun var kommet til års og at det derfor var behov for en slik avtale. Nå ser vi at hun faktisk fikk jobben før avtalen ble underskrevet. Og det fungerer nok ikke slik at det kommer et slikt brev i posten og det blir en stor overraskelse. Hun må jo også ha vært til intervjuer for å få denne jobben. Det er klart hun visste om at hun fikk jobben. Dette viser at hun hadde bestemt seg for å forlate Dyrøy, men at Dyrøy skulle få blø. Jeg kan også nevne at det opprinnelige kravet var dobbelt så høyt som beløpet i avtalen, hun krevde fire årslønner. De gikk høyt ut. Dette vitner om griskhet, ikke minst fordi dette er en person som kjenner kommunens økonomiske situasjon. Det er helt greit at folk bytter jobb, men at det skjer på denne måten er ikke greit i det hele tatt, sier han.

– Fryktelig betent i Dyrøy

– Jeg er veldig takknemlig for at media er på denne saken, at den nå blir belyst. Da det kom ut at hun fikk denne avtalen, beløpets størrelse samt at folk ikke fikk noe informasjon gjorde at det ble fryktelig betent i Dyrøy. Det kom voldsomme reaksjoner fra folk, på tvers av partiene, sier Danielsen.

– Dette må vi få snudd

– Jeg mente vi burde få dette juridisk vurdert i forhold til om hun var berettiget til noen ting. Men det ville ikke de andre i formannskapet. Det ble brukt advokat i forhold til utforming av avtalen, men ikke i forhold til å vurdere om det var berettiget. Men det kan hende det var litt for sent å komme med denne argumentasjonen, vi hadde korte tidsfrister. Men jeg sier fra nå fordi jeg vil ikke ha det som mitt politiske ettermæle at jeg satt og så på at en person som ikke var brukbar i jobb skal få ei så stor belønning. Dette må vi få snudd, sier Danielsen.

– Kjenner meg ikke igjen

Leder av Rådmannsforeningen, Jarle Øra svarer på Erla Sverdrups vegne i saken. Han var med under forhandlingene med Dyrøy kommune i et møte 20. september og 20. oktober. Øra mener avtalen Sverdrup har fått ligger på et helt normalt nivå.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i at Erla skal ha krevd fire årslønner. Det er klart vi startet noe høyere enn det vi landet på i avtalen, men ikke slik som denne Frp-politikeren hevder. En forklaring kan være at det ble sagt at det er fire år til Erna kan gå av i forhold til særaldersgrensen, sier Øra.

– Det er også viktig å få fram at Erla ga uttrykk for at hun ønsket å fortsette som rådmann i Dyrøy kommune og gjøre en best mulig jobb. Men de ønsket en sluttavtale, sier Øra.

Måtte søke ny jobb

Øra fortsetter med å fortelle at avtalen ble utarbeidet 20. oktober og den ble signert i formannskapet 26. oktober.

– Det er soleklart at hun da måtte søke seg en ny jobb. Det ble også sagt i møtene. Og da dukket denne jobben opp i Modum, men i forhold til hva hun har i dag er dette en underordnet stilling, sier han.

– Men ei årslønn på 740.000 kroner er vel gunstig?

– Jo, det er greit nok. Men hun kan ikke gå av fra hun er 62 år.

Mindre behov for rådmenn

– Og det var jeg som sa i forhandlingsmøte at det ikke er lett å få en ny jobb på samme nivå når du er 57 år. Særlig i dag som kommuner slår seg sammen og det er mindre behov for rådmenn, sier han

Øra mener også det blir feil å ta med i denne saken at hun fikk lønnsøkning til 850.000 kroner og etterbetalt fra 1. mai 2017.

– Dette er ordinære lønnsforhandlinger etter hovedtariffavtalen og har ingenting med denne sluttavtalen å gjøre, sier han.

REAGERER: Frp-politiker Haavard Danielsen mener formannskapet ble ført bak lyset.–Dette vitner om griskhet, ikke minst fordi dette er en person som kjenner kommunens økonomiske situasjon, sier Danielsen. Foto: Morten Dokka