Gjerder, stengte veier og anleggsområder er blitt et vanlig syn for innbyggerne på Finnsnes og omegn. Og det er ikke så rart, siden det bygges over en lav sko.

Se TV-innslag i bunnen av artikkelen

Smilende

Noen av de største prosjektene som det jobbes med føres opp på Lundneset. Amfi bygger ut, og Byparken-prosjektet skrider frem med Kunnskaps- og næringsparken Senja, som er på åtte etasjer, og som inneholder leiligheter i de fire øverste etasjene, og næringslokaler i de fire nederste.

Ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen (H), smiler når vi snakker om utviklingen på Finnsnes de siste årene. Han er klar på at det er betydelige beløp som blir brukt i og omkring Finnsnes og Lenvik.

– Hvis vi tar med det som er investert, det som er under utførelse og som er planlagt, så snakker vi ikke om millioner. Da snakker vi om milliarder, sier ordføreren til Folkebladet.

– Det er kjempeartig. Den viktigste jobben en ordfører og en kommune kan gjøre er å legge til rette for samfunnsutvikling og næringsutvikling. Her bygger man en ny bydel, sier han fra bordet på Kafe Okazo i Kunnskapsparken på Finnsnes.

Ønsket utvikling

Men selv om han er glad for at det er mye aktivitet i byen, er han klar på at det ikke kommer av seg selv.

– Det vi har klart å få til i Lenvik de siste årene er en villet strategi. Ingen vil bruke penger om det ikke er potensial i regionen der det investeres, så i sum handler dette om et næringsliv som går godt, har ambisjoner for vekst og har alle prognoser for vekst.

– Vi har klart å vært fremoverlent, vi har et samlet politisk miljø som vil ha næringsutvikling. Kommunen ha gode planer som er forutsigbare, og man må være smidige på saksbehandling. Det er vi, legger Sivertsen til.

Han er klar på at han er veldig fornøyd med den jobben som gjøres i kommunen når det kommer til plan og bygg når utviklingen går så fort.

– Presset

– Jeg tror aldri man får nok ressurser. Vi er ekstremt presset, jeg må nesten si heldigvis, på nettopp de områdene som er premisser for at man skal få til slike ting som dette, sier han, og viser til all byggekativiteten som foregår, og som vil komme fremover.

– Som ordfører får jeg ganske mange innspill, initiativ og dialoger, og helt nødvendige investeringer vil komme fremover. Noen som ønsker å investere ser at andre gjøre det, og så skjønner de at her vil det komme vekst, og her må man være med.

Det er én ting som Sivertsen håper kan komme på plass i nær fremtid.

– Først og fremst mangler et stort og flott hotell. Et konferansehotell som gjør at vi kan ta i mot enda flere, bli satt på kartet i forhold til kurs og konferanse, men også i forhold til reiselivet, sier ordføreren, som legger til at han er i kontakt med flere hotellaktører.

– Artig å være en del av utviklinga

TP Maskin var involvert da Amfi-senteret ble bygget. At de nå er involvert i arbeidet både med det nye bygget til Amfi og Byparken-prosjektet, er noe grunnlegger Trond Pettersen synes er morsomt.

– Vi var med å bygge Amfi-senteret, og nå er vi med på fortsettelsen. Og så var vi heldige å fikk være med på Byparken også, så det er artig å være en del av utviklinga.

Han er naturlig nok ganske fornøyd med at det skjer mye på Finnsnes og omegn for tida.

– Etter en rolig start på året, der vi hadde lite å gjøre i februar, så har det snudd til at vi har fullt opp nå framover, sier Pettersen til Folkebladet.

– Referanser

Han viser til at selskapet er involvert i flere av de pågående prosjektene på Finnsnes og omegn, og nevnet blant annet Byparken på Finnsnes, utvidelsen av Amfi og grunnarbeidet til den nye Coop-butikken i Olderhamna. Gründeren påpeker at det kan være utfordrende å skulle jobbe med flere prosjekter samtidig, etter at det har vært stille lenge.

– Det går litt i rykk og napp, fra 2004 til 2006 skjedde det veldig mye på Finnsnes. Så skjedde det ikke så mye frem til i fjor. Og nå er det jo flere store prosjekter på gang.

Byparken er det Tromsø-firmaet Econor som er hovedentreprenør for. At det kommer entreprenører utenbys fra og får arbeid i regionen mener Pettersen ikke nødvendigvis trenger å være negativt.

– Man knytter kontakter, og ved å gjøre en god jobb for dem så får man gode referanser.

Utfordrende arbeid

Pettersen har inntrykk av at mange lokale firma har klart å få hånd om en del av de underentreprisene som har vært ute, og det er noe han mener er positivt.

– Det øker kompetansen og kunnskapen lokalt. Vi prøver å handle både varer og tjenester lokalt, så lenge de tilbudene som leveres er konkurransedyktig.

Per i dag er det rundt 35 mennesker i sving for TP Maskin.

– Vi har akkurat folk nok til at vi klarer å ta hånd om det vi har av arbeid her, i tillegg til et større prosjekt vi holder på med i Tromsø, sier Pettersen.

Han forklarer at det å jobbe i sentrum slik som ved Byparken og Amfi har sine utfordringer.

– Man må jo både ta hensyn til trafikkavvikling og myke traffikkanter. Det foregår jo også en del sprenging, og det følger jo noen utfordringer i henhold til potensielle skader på bygg og alle avsperringer som må gjøres. Det er litt mer komplisert enn å drive på landsbygda, smiler Pettersen.

Jubileum

Denne uken var det fem år siden Byparken ble lansert på Finnsnes. 26. april 2013 skrev Folkebladet om det som ble omtalt som den nye bydelen på Finnsnes. Det ble da lagt opp til en rivende utvikling på Lundneset, og det ble lansert planer om både handelssenter, hotell og boliger. Det ble den gang lagt vekt på at dette var et langsiktig prosjekt, men fem år etter er det allerede mange av momentene fra planene som ble lansert den gang som er i ferd med å bli oppført.

Yngve B. Lyngh er prosjektleder i Byparken Lundneset på Finnsnes. Han forteller at beliggenheten til Lundneset var helt avgjørende for at et prosjekt som Byparken kunne realiseres.

– Er det gøy å se at noen av planene som ble presentert for fem år siden begynner å komme til liv?

– Det synes jeg er veldig flott. Vi visste at det var en veldig god plan. Beliggenheten er helt avgjørende, og gjorde at denne planen var realiserbar. Lundneset var allerede et knutepunkt for samferdsel med hurtigbåt og buss, og knutepunkt for utdanning med Kunnskapsparken. Dermed var det et godt fundament å bygge videre på, sier Lyngh til Folkebladet.

– Forutsetningene var tilstede for å få til en veldig god byutvikling på Finnsnes, og det er det som skjer nå.

Så langt er 32 av 36 leiligheter solgt, og rundt 80 prosent av næringslokalene er leid ut av det som er Kunnskaps- og næringsparken Senja.

Samarbeid

Lyngh forteller at utbyggingstakten omtrent er i tråd med de planene som ble lagt frem for fem år siden.

Det er Ole-Martin Lund Andreassen enig i. Han er styreleder i Kunnskapsparken Eiendom AS, og er i likhet med Lyngh godt fornøyd med framdriften i Byparken-prosjektet.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har klart å realisere prosjektet i tråd med den fremdriftsplanen vi har foresatt. Først kom et bygg i Kunnskapsparken med fokus på kunnskap og kunnskapsformidling, og nå bygger vi et bygg som skal ta samme posisjon innen næring, sier Andreassen til Folkebladet.

– Tilfreds

– Så er vi veldig tilfreds med at vi har fått en samhandling med Amfi, slik at vi får en helhet mot Amfi sitt område. De som er i disse byrommene opplever dette som sømløst, legger han til.

Området skal utvikles videre, men Andreassen er klar på at det skal gjøres gradvis.

– Vi er en liten organisasjon med begrensede ressurser, og tar et steg av gangen. Nå skal vi ferdigstille det vi holder på med, og alt fokus er på å levere som forutsatt.

Likevel letter han litt på sløret om det som kommer.

– Vi har gjort noen sonderinger i forhold til neste skritt, men foreløpig ikke truffet noen forettningsmessige beslutninger. Hotell står på sakskartet, i tillegg til flere boliger.

– Solgt alt vi har bygget

Det er ikke bare i sentrum av Finnsnes det er stor interesse for byggeaktivitet.

På Silsand foregår nemlig blant annet et større boligprosjekt. Boligparken Silsand har vokst frem i Anton Silsands vei, og her bygges både leiligheter, rekkehus og eneboliger. – Det bygges 22-23 boliger her, og det selges. For tida er det et stort behov for leiligheter på Silsand. Vi har inne til godkjenning å gjøre om to av rekkehusene til leilighetsbygg for vi ser at behovet er der, samt et leilighetsbygg til med fire leiligheter, forteller Doris Sørensen til Folkebladet.

Hun er salgsansvarlig i Bygg i Nord Prosjekt.

Interesse

Og det er liten tvil om at det er interesse for å bosette seg her.

– Vi har solgt alt vi har bygd, så jeg vil jo si at det er populært.

– Prisene ligger fra 2,4 millioner kroner og oppover.

Hun er klar på at området i seg selv er tiltalende til mange, og spesielt de med barn.

– Stort sett er det barn med i bildet blant kjøperne. Leilighetene har gått først, og med rekkehusene er det ofte slik at når du har solgt et par, så løsner salget. Folk ofte opptatt av at det blir flere unger i feltet for eksempel, og gi gode forhold for et bra liv, sier hun og forteller om fasilitetene med både lekepark, bord og benker og andre fasiliteter.

Hjertebarn

– Hvorfor har dere valgt å bygge på Silsand?

– Vi eide et stort område her, og hadde egentlig planlagt en stor økolandsby. Det ble det ikke noe av, så da tegnet vi disse rekkehusene, som har vært våre barn i noen år, og som vi har utviklet. Vi flyttet selv inn i et hus for å optimalisere det, så de ligger våre hjerter nærmest.

Hun mener også at Silsand i seg selv har blitt et sentrum.

– Vi valgte også å bygge på Silsand fordi det ikke er så mange som bygger her. Silsand har blitt et sentrum, og folk trives her. Mange Senja-væringer flytter også fra lengre ut på Senja og innover hit.

Selskapet eier fortsatt mer grunn i området hvor Boligparken Silsand er etablert, og Sørensen forteller at det kan bli aktuelt å bygge ut mer av feltet etter hvert.

– Vi har mer areal, og eier ned til Silsand Mellom, så dermed kan bygge mer. Men det blir ikke bygd noe slik at disse boligene som allerede er på plass blir innebygget, påpeker hun.