100 år siden første biltur i Midt-Troms

I år er det 100 år siden den første bilturen ble gjort i Midt-Troms. Nå skal det markeres.

100 ÅR MED BIL I august skal den første bilturen gjennom Midt-Troms markeres. Her er Kristian Moldenæs fra Midt-Troms museum iferd med å starte opp en 1928-modell Chevrolet.  Foto: Trond Sandnes

bil og trafikk

BARDUFOSS: Kristian Moldenæs ved Midt-Troms museum på Bardufoss inviterer nå alle med veteranbiler til å delta i markeringa, som skjer 29. august.

Han lover en flott biltur og det skal blant annet serveres foredrag om den første bilturen, og som han sier, litt til.

Første biltur

Den første kjøreturen gjennom Midt-Troms foregikk altså i 1915 og var av militær-strategisk art. Turen gikk fra Finnsnes, gjennom Målselv, Sørreisa, Bardu og Salangen.

Historia om den første kjøreturen i Troms kom bilentusiast og museumshåndverker Kristian Moldenæs over i 2000.

Da leste han en rapport fra 1923 om Tromsbanen, utarbeidet av Troms jernbanekomite og redigert av kaptein O. Munthe-Kaas. Der fant han et kapittel om den første bilturen i fylket.

Hundre år

I september er det hundre år siden den fant sted i Indre Troms.

«Prøvekjøringen forløp utmerket, og befolkningen hilste automobilens indtog med begeistring under klar forståelse av det nye tafikmiddels store betydning», heter det i avsnittet.

I 15 år har Moldenæs lett etter andre kilder som kunne bekrefte at historia stemmer. Selv om dokumentasjonen har vært mager, har det visst seg at historia er korrekt, bekrefter han overfor avisa Nye-Troms.

Fransk bil

I rapporten fra den første kjøreturen er det tatt med et bilde fra turen. Det er tatt ved overferginga over Målselva mellom Karlstad og Gullhav.

Moldenæs har fått hjelp av flere bileksperter for å identifisere bilen. Og de er ikke i tvil om at dette er en franskprodusert Darracq. Bilen var eid av Kristian K. Eriksen, den danske smeden som bodde i Skippergata Tromsø.

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Midt-Troms Museum og Grendelaget KHK.