BARDUFOSS: I et debattinnlegg i Moss Avis, under overskriften ”Et trygt Oslo gir et trygt Norge”, legger de tre fylkesordførerne krigshistorien, senkingen av det tyske krigsskipet Blücher i Drøbaksundet og filmen Kongens nei, til grunn for å flytte helikoptrene fra Bardufoss til Rygge.

Ikke fagmilitært

– Det finnes sikkert mange grunner til å la helikoptrene forbli på Bardufoss, men fagmilitære er de ikke: En samling på Rygge er naturlig siden helikoptrene i forskrift er dedikert til kontraterror-arbeid og til bruk for politi og Forsvarets spesialstyrker på Rena. Forsvaret vil ha helikoptrene på Rygge for bedre å kunne forsvare hovedstaden. Og det må landets rikspolitikere lytte til. Dagene før Kongens nei i 1940 må være en påminnelse om hva Stortinget må si ja til i 2016, mener fylkesordførerne.

Folkebladet: Her legger regjeringen frem langtidsplanen

Fylkesordførerne mener det ikke finnes noen fagmilitære argumenter som går i mot en samling på Rygge.

– Snarere tvert imot. Dagens helikoptre er delt mellom to militære enheter som begge sliter med kompetanse og kapasitet. For å få til en bedre og mer effektiv bruk, er en samling av kapasiteten avgjørende, skriver fylkesordførerne.

Fylkesordførerne mener det ikke er noen vits å gjøre kostbare endringer som ikke styrker forsvarsevnen. Flyttingen av Generalinspektøren fra Rygge til Reitan utenfor Bodø, som Stortinget vedtok i 2012, er et eksempel på en slik unødvendig endring, mener fylkesordførerne.

– Høy stridsverdi

– Flyttingen av Generalinspektøren for Luftforsvaret fra Rygge til Bodø, slik noen kjemper for, vil være en slik endring: Det bidrar ikke til å gjøre Norge tryggere, mener fylkesordførerne, som viser til stor militærfaglig enighet om viktigheten av å samle aktivitet rundt baser med høy stridsverdi.

Det kan tolkes som om Bardufoss flystasjon ikke har denne stridsverdien.