BARDUFOSS: Det sier stortingsrepresentant for Troms, Regina Alexandrova (H).

Som representant for regjeringspartiet Høyre og stortingsrepresentant for Troms, bosatt i Bardu, har Alexandrova måtte tåle til dels knallhard kritikk gjennom helgen for at regjeringen gjennom langtidsplanen for Forsvaret (LTP) foreslår å flytte 339 skvadronen på Bardufoss til Rygge.

Folkebladet-TV: Slik ble langtidsplanen lagt frem — se reaksjonene fra Bardufoss

Ikke overrasket

– Jeg har fått mye pes, men også støtte. Akkurat det vises kanskje ikke så mye på Facebook. Men det overrasker meg ikke. Jeg hadde forventet kritikk, sier Alexandrova.

Folkebladet-TV: Skal følge langtidsplanen til bunns

Mye av kritikken har kommet fra fagmilitært hold, både avgåtte og aktive. På spørsmål om disse har misforstått regjeringens og forsvarssjefens langtidsplan for Forsvaret, svarer Alexandrova:

– Nei, absolutt ikke. Det optimale er at Hæren har helikopter, men jeg har behov for å komme med en realitetsorientering. Vi kommer ikke bort fra dagens situasjon, der fartøy ligger til kai, kjøretøyer er garasjert, og der vi mangler materiell, reservedeler og ammunisjon. Dette må vi få opp på operativt nivå slik at vi øker kampkraften. Vi er nemlig ikke så operative som mange later til å tro, sier Alexandrova.

Knallhard prioritering

Alexandrova sier hun har forståelse for at mange reagerer på at 339 skvadronens helikopter prioriteres til spesialstyrkene foran Hæren.

– Spesialstyrkene økes i antall, og det skal øves og trenes mer offensivt. Da trengs det to piloter på hver maskin og flere helikopter. Dette er en kapasitet som skal brukes i hele landet. Så kan vi jo se på hva helikoptrene brukes til i dag. De kan ikke løfte stor enheter, bare små. Det er viktig nok det, men det Hæren trenger, og det Hæren etterspør selv, er større enheter som kan ta store løft. Det gir større operativ kraft. Jeg synes det er viktig med helikopter til Hæren for å gi større mobilitet, men prioritering til regjeringen er hva som gir størst kampkraft, sier Alexandrova.

– Etterspør større helikopter

BARDUFOSS: Hæren etterspør større helikopter, sier Regina Alexandrova.

NH90 Hæren kan bruke Kystvaktens NH90-helikopter, mener Regina Alexandrova (H).NH90

Alexandrova sier at Hærens ønske kan oppfylles med å bruke Kystvaktas NH90-helikopter. Og etter hvert redningstjenestens helikopter.

– Kystvakta har åtte helikopter. Fire av dem er på skip mens fire er på land. Alle vedlikeholdes ikke samtidig, og dermed vil det være helikopter tilgjengelig hele tiden, mener Alexandrova.

At NH90 ikke kan lande i ulendt terreng på grunn av navigasjonssystemet på undersiden kan løses, mener hun.

– I en krise kan dette skrus av og NH90 kan lande på flat mark eller høvre over. Det er ikke som et Bell-helikopter, men det kan brukes, mener Alexandrova.

Styrker Nord-Norge

BARDUFOSS: At Forsvaret i Nord-Norge svekkes med den nye LTP avviser Regina Alexandrova.

– LTP styrker den operative evnen i nord. Det skal øves og trenes mer med Hæren og andre forsvarsgrener. Vi får fregatter som skal seile mer, vi øker besetningen på ubåt for å seile mer. Derfor er ikke dette en nord-sørdebatt. Det dette handler om er hva som kan gi størst kampkraft tilbake til Forsvaret, sier Alexandrova.

Hun føyer til at hvis man i behandlingen av LTP i Stortingert klarer å øke rammen ut over foreslåtte 165 milliarder kroner, så kan det bli endringer.