FINNSNES: Fredly-eiendommen bak Statoil på Finnsnes, eiendommen som de såkalte Himalaya-utbyggerne har opsjon på å kjøpe fra Lenvik kommune, ble av takstfirmaet Moen Marked AS taksert til 600.000 kroner.

Oppsikt

Det vekket oppsikt, blant annet hos advokat Olav Eriksen. Han reagerte ikke bare på at taksten var såpass lav, men også at utbyggerne sjøl fikk hente inn taksten. En annen som reagerte var Venstre-politiker Jasmin Agovic-Nordaas, som også sørget for å ta opp saken i Lenvik kommunestyre.

Mangler i taksten

SVAR Ordfører Geir-Inge Sivertsen svarte på spørsmålet om opsjonseiendommen i kommunestyret.

I sitt svar konstaterer ordfører Sivertsen at opsjonshaverne etter det han erfarer har fulgt avtalen hva gjelder prosedyren ved innhentinga av taksten. Nærmere bestemt ved at tilbud på oppdrag for utarbeidelsen av verditakst ble sendt til minst tre takstfirmaer.

”Det kan imidlertid synes som om at foreliggende takst ikke har vurdert alle relevante forhold, blant annet gjeldende utnyttingsgrad og utnyttelse av tomta, slik det er åpnet for i den vedtatt sentrumsplanen. Graden av utnyttelse vil etter ordførerens vurdering ha en åpenbar innvirkning på verditaksten av tomta”, heter det i Sivertsens svar.

For lav takst

Ordføreren påpeker også at takstens validitet hittil ikke har vært problematisert av kommunen, fordi selve realiseringa av eiendommen er direkte relatert til byggesaksbehandling og godkjenning av det planlagte Himalaya-prosjektet. Det vises til at saken først skal til behandling i utvalg for miljø og forvaltning som en dispensasjonssak utpå nyåret, og at lukking av transaksjonen med hensyn til overdragelse av eierforholdet til tomta vil skje etter at saken er behandlet.

Sivertsens fremmer likevel sin oppfatning om at taksten som foreligger er for lav.

”Det anbefales i så måte at denne taksten bør avvises som mangelfull og at kommunen selv innhenter takst på eiendommen før evt realisering av opsjonen finner sted”.