FINNSNES: Advokaten har hele veien vært kritisk til at utbyggerne bak det såkalte Himalaya-konseptet har fått opsjon på å kjøpe en kommunal eiendom fra Lenvik kommune. Olav Eriksen mener at eiendommen i stedet burde vært lagt ut for salg i det åpne markedet, dette for å sikre Lenvik kommune en best mulig salgspris.

- Skjevt ut

– Kommunen kom skjevt ut på hoppkanten i denne saken, sier Eriksen.

Nå er han klar på at saken har utviklet seg ytterligere til det verre for kommunen.

– Jeg fikk i bunn og grunn hakeslipp da jeg ble klar over at taksten på opsjonseiendommen er klar, og at det er utbyggerne sjøl som har sørget for å få denne på plass. Det er mildt sagt uvanlig at en selger av en eiendom overlater til kjøper å få en eiendom taksert, poengterer Eriksen.

Han mener det ikke er vanskelig å forestille seg at taksten som legges frem i slike tilfeller kan være en av flere innhentede takster, som er den gunstigste for kjøper.

– Hvorvidt det har skjedd i dette tilfellet vet jeg ikke, men det er ingen tvil om at takster kan være så mangt.

Tvilsom til taksten

Taksten som Himalaya-utbyggerne har lagt frem er utarbeidet av Moen Marked AS. Takstfirmaet har satt markedsverdien på opsjonseiendommen til 600.000 kroner.

– Riktignok er det anført i taksten at boligen er bygd i 1959, og at det er behov for betydelig renovering, men for å si det sånn så har vi solgt mange boliger som dette, som har vært langt mindre sentrumsnære og med et mindre tomteareal enn dette, og det til en atskillig høyere pris enn hva denne taksten gir uttrykk for, sier Eriksen.

Opsjonseiendommen er vel 1,1 mål stor.

– Jeg tviler på at denne takstmannen har noe særlig kunnskap om dagens eiendomsmarked på Finnsnes. I dagens marked må man sannsynligvis ut med 600.000 kroner for ei mindre sentrumsnær tomt i nærheten av Finnsnes, og antakelig atskillig mer for ei tomt nesten midt i sentrum som er opparbeidet for vei, vann og kloakk, påpeker Eriksen.

– En skandale

I taksten er det opplyst at boligen på opsjonseiendommen i dag leies ut for nesten 8.400 kroner.

– Bolighuset genererer per i dag inntekter på over 8.000 kroner i måneden, noe som i seg selv sier at taksten er gal. Det er i hvert fall noe som skurrer betydelig, og det kan se ut som om kommunen her går glipp av et betydelig beløp, mener Eriksen.

Advokatfirmaet hans har i en rekke år formidlet salg av boliger.

– Hvis jeg skulle anslå noe – dersom det var vi som hadde dette salget, så vil jeg tro at det i dagens marked ville være mulig å oppnå en pris på minst halvannen million kroner – kanskje mer. Ved å selge denne eiendommen til 600.000 kroner går nok kommunen glipp av et millionbeløp, mener Eriksen.

– Så 600.000 kroner for en slik eiendom er et røverkjøp?

– Det er det, og etter mitt skjønn er det en skandale for kommunens innbyggere, som jo er de som lider dette tapet til syvende og sist, hvis dette blir resultatet, sier Eriksen.

Agovic-Nordaas: – Bortenfor all logikk

FINNSNES: Jasmin Agovic-Nordaas (V) mener er sjokkert over taksten på opsjonseiendommen.

RESAGERER Jasmin Agovic-Nordaas (V) reageer på taksten på opsjonseiendommen. Foto: Preben Olsen

– Dette er en sak som har luktet vondt fra dag en. Det at en aktør fikk opsjon til å kjøpe denne eiendommen i utgangspunktet er uhørt i mine ører, og med taksten som foreligger nå ser det ut til at vi får bekreftet at Lenvik kommune går glipp av masse penger, sier Agovic-Nordaas.

I likhet med advokat Eriksen er Venstre-politikeren svært kritisk til at kjøper selv har fått hente inn takst for eiendommen.

– Det sier seg selv at det ikke rimer, og er bortenfor all logikk.

Agovic-Nordaas understreker at han ikke er noe fagmann på takstområdet. Likevel synes han det er vanskelig å ta taksten som er lagt frem på opsjonseiendommen alvorlig.

– Verdien på selve tomta er estimert til 300.000 kroner. Her er det snakk om en vel ett mål stor tomt midt i Finnsnes sentrum, og jeg tror de fleste med litt peiling på eiendom skjønner at det er altfor lavt. I tillegg er det en bolig på eiendommen. Den er kanskje ikke i veldig god stand, men det bor folk der i dag så da må den jo være fullt beboelig, poengterer Agovic-Nordaas.

Han legger ikke skjul på at han blir kraftig provosert av hele saken.

– Her skal vi inn i budsjettforhandlinger og vi vet at det er utfordringer på flere områder – blant annet helse, barnevern og Nav, og så nærmest kastes det vekk penger på denne måten, understreker han.

Ettersom det opsjonen allerede er vedtatt, antar Venstre-politikeren at taksten og selve salget av eiendommen ikke kommer opp til ytterligere politisk behandling.

– Men utbyggerne av Himalaya-prosjektet har søkt dispensasjon i forbindelse med sine planer, og dette må innom det politiske apparatet – jeg lover at jeg kommer til å ha en del å si når så skjer, sier Agovic-Nordaas.

– Gjort etter beste skjønn

FINNSNES: Takstmann Ferdinan Fredriksen forsvarer vurderingene sine vedrørende opsjonseiendommen.

– Jeg har vurdert det bygget der på vanlig måte, slik jeg normalt gjør når jeg tar takst. Her er det snakk om en eldre bolig ifra 1950-tallet, som er preget av manglende vedlikehold og fuktige innslag i kjellerdelen – spesielt garasjen er veldig skadet av fukt. Det er jo en vurderingssak om det lønner seg å renovere et slikt bygg eller om det er et saneringsobjekt, sier Fredriksen.

– Hva med selve eiendommen med vel ett mål tomt midt i Finnsnes sentrum?

– Tomta er ikke opparbeidet, og er mest å anse som en naturtomt. I tillegg er atkomsten dårlig, påpeker Fredriksen.

– Hva tenker du om at takstvurderingen du har gjort får kritikk?

– Det har jeg egentlig ingen kommentar til annet at jeg fikk dette oppdraget her med denne taksten, og det har jeg gjort. Det er jo til uansett slik at det til syvende og sist er markedet som bestemmer prisen når eiendommen legges ut for salg – og av og til går salgsobjektene over takst og i andre tilfeller under takst, poengterer Fredriksen.

Orientering på torsdag

FINNSNES: Utvalg for miljø og forvaltning orienteres om opsjonstaksten torsdag.

ORDKNAPP Teknisk sjef Geir Fredriksen ønsker ikke å si så mye om saken før han har orientert utvalget først. Foto: Maria Holm Simonsen

– Jeg kan ikke kommentere en avtale sånn på stående fot, og særlig med tanke på det vil bli holdt en orientering om dette for utvalget på torsdag, men vi har selvfølgelig tanker omkring det som har skjedd vi også, sier teknisk sjef i Lenvik kommune, Geir Fredriksen.

Han ønsker ikke å kommentere noe utover det, men viser til at de fra kommunens side har sendt et brev der de ber kjøper dokumentere forholdene som er tatt høyde for i opsjonsavtalen.

Erik Tvindesæter, som representerer Himalaya-utbyggerne, stiller seg tvilende til kritikken fra Agovic-Nordaas og advokat Eriksen.

– Vi er blitt bedt om å innhente takst, og det har vi også gjort. Det er blitt gjort det som vi ble enige med kommunen om, så hva andre mener får de stå for sjøl, sier Tvindesæter.

Advokat Olav Eriksen retter nok en gang kritikk i retning Lenvik kommune, denne gang i forbindelse med at kommunen har overlatt til kjøper selv å hente inn takst på denne eiendommen, som de har opsjon på å kjøpe. Foto: Maria Holm Simonsen