Katalanere demonstrerer for uavhengighet

Barcelona (NTB-AFP): Nesten halvannen million katalanere fylte fredag Barcelonas gater i en enorm demonstrasjon for uavhengighet fra Spania.

Den katalanske presidenten Artur Mas presenterer kandidater til regionsvalget i Catalonia om to uker. Foto: Gustau Nacarino 

Halvannen million katalanere demonstrerte i Barcelona fredag for et selvstendig Catalonia. Foto: Reuters / NTB scanpix 

utenriks

Demonstrasjonen finner sted to uker før et regionsvalg som kan bli oppfattet som en indirekte folkeavstemning om selvstendighet.

Røde og gule katalanske flagg blafret i vinden i en lang rekke byer i Catalonia da demonstrantene satte av gårde i retning av regionshovedstaden Barcelona.

Vel framme dannet en halv million hvitkledde mennesker en fem kilometer lang såkalt menneskemosaikk langs Meridiana-bulevarden. Toget brøt ut i farger da deltakerne på signal løftet katalanske flagg og bannere med teksten «Det er på tide».

Demonstrasjonen fant sted på den katalanske nasjonaldag Diada, til minne om da kong Filip V av Spania beseiret Catalonia i 1714.

Meningsmålingene viser at kandidater som er tilhengere av uavhengighet, kan vinne et hårfint flertall i den katalanske folkeforsamlingen, selv om de ikke greier å få flest stemmer. (©NTB)