Skuespilleren Theodore Bikel død

Los Angeles (NTB-Reuters-DPA): Skuespilleren, visesangeren og fagforeningslederen Theodore Bikel, mest kjent for rollen som Tevje i Spelemann på taket, er død, 91 år gammel.

Skuespilleren Theodore Bikel, her på en filmfestival i Hollywood i 2013, er død. Foto: Fred Prouser / Reuters / NTB scanpix 

utenriks

Bikel fikk rollen som den fattige jødiske melkemannen Tevje i Broadway-oppsetningen av stykket i 1967 og spilte den 2.000 ganger, med kjente sanger som «Hvis jeg var en rik mann».

Den østerrikskfødte skuespilleren var også kjent for rollen som kaptein von Trapp i Broadway-oppsetningen av Sound of Music.

Han startet sin karriere i det britiske Palestina, der familien hans, som hadde flyktet fra nazistene, slo seg ned i 1943. Han kom til USA på 50-tallet, der han innledet en karriere i teater og film som varte i 76 år.

I hans offisielle nekrolog heter det at han var en ekte multitasker av gammelt slag, som musiker, foredragsholder, lingvist, talsmann, forteller, politisk aktivist og fagforeningsleder. Han var i mange år leder for de amerikanske skuespillerforbundene.

Hans første rolle på film var som tysk offiser i John Hustons The African Queen, og han ble nominert til Oscar for rollen som sheriff i The Defiant Ones. Han opptrådte i en rekke TV-show og sto bak en rekke albumer med jødisk folkemusikk. (©NTB) (©NTB)