Gbagbo hjemme i Elfenbenskysten etter frikjennelse i Haag

Elfenbenskystens tidligere leder Laurent Gbagbo er tilbake i hjemlandet for første gang på ti år etter å ha blitt frikjent i ICC i Haag.

Tilhengerne av ekspresidenten demonstrerer i Abidjan og hevder de ble nektet å ønske ham velkommen. Politiet brukte tåregass for å spre tilhengerne hans ved flyplassen. Foto: Diomande Ble Blonde / NTB / AP 

Tilhengere av Elfenbenskystens ekspresident Laurent Gbagbo feirer med en tradisjonell dans i forkant av Gbagbos hjemkomst torsdag. Foto: Leo Correa / AP / NTB 

utenriks

Gbagbo (76) var anklaget for forbrytelser mot menneskeheten i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), men ble frikjent i januar 2019. Frikjennelsen ble opprettholdt i mars i år.

Torsdag landet han på flyplassen ved Abidjan, der politiet brukte tåregass for å spre tilhengerne hans.

Gbagbo ble tvunget til å gå av i april 2011 etter at han i flere måneder nektet å erkjenne at han hadde tapt valget, noe som førte til en blodig konflikt der om lag 3.000 mennesker ble drept.

Hans motstander den gang, Alassane Ouattara, er fortsatt landets president.

Gbagbo ble etter dette overført til Haag, der han satt fengslet fram til 2019. Deretter bodde han i Brussel fram til påtalemyndigheten tapte ankesaken.

Hjemkomsten hans anses som en viktig test på hvor stabilt Elfenbenskysten er. Ti år er gått siden den bitre konflikten som fortsatt preger forholdet mellom landets ulike befolkningsgrupper.(©NTB)