Koronaviruset har krevd over 3 millioner menneskeliv

Det globale antallet rapporterte koronadødsfall har passert 3 millioner. I land som Brasil, India og Frankrike, blir koronakrisen stadig dypere.

I Frankrike får nå nærmere 6.000 alvorlig syke pasienter behandling på intensivavdelinger, her fra et sykehus i Marseille. Arkivfoto: Daniel Cole / AP / NTB 

Folk står i testkø i Mumbai lørdag i India, som er rammet av en ny smittebølge. 1 million av landets befolkning på 1,3 milliarder mennesker har testet positivt for koronaviruset på én uke. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB 

utenriks

Den dystre milepælen ble nådd lørdag, ifølge oversikten til Johns Hopkins University.

Det reelle antallet menneskeliv som er gått tapt som følge av pandemien, antas å være betydelig høyere enn 3 millioner. Mangelfull rapportering er blant årsakene.

Da verden i januar i år passerte 2 millioner registrerte koronadødsfall, hadde vaksinasjonskampanjen nylig startet i Europa og USA. I dag er det satt koronavaksiner i mer enn 190 land, men det er store variasjoner i framgangen med å få kontroll på viruset.

Nye smittebølger

I USA og Storbritannia har vaksineringen gitt resultater, og både folk og næringsliv har begynt å tenke på livet etter pandemien. Andre steder, spesielt fattige land, ligger langt bak. Flere har måttet gjeninnføre strenge nedstengingstiltak på grunn av kraftig smittespredningen.

På verdensbasis er dødstallene igjen stigende, og det registreres i snitt rundt 12.000 dødsfall daglig. Rundt 700.000 nye smittetilfeller blir registrert daglig, også det en økning.

– Dette er ikke en situasjon som vi ønsker å være i 16 måneder inn i pandemien, når vi har kontrolltiltak som virker, sier Maria Kerkhove, en av lederne i Verdens helseorganisasjons (WHO) covid-19-innsats.

Én av fire i Brasil

I Brasil registreres det rundt 3.000 dødsfall daglig. Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil. Landet herjes av en mer smittsom variant av koronaviruset, og sykehusene sliter med mangel på forsyninger.

I India har også varianter av koronaviruset bidratt til en kraftig smitteøkning. I snitt er det registrert 180.000 nye daglige tilfeller den siste uka.

Intensivpasienter

I Europa passerte dødstallet fra pandemien 1 million tidligere i uka. Flere land rammes hardt av den mer smittsomme varianten som først ble påvist i Storbritannia. I Frankrike får nå nærmere 6.000 alvorlig syke pasienter behandling på intensivavdelinger. Så mange har det ikke vært siden den første bølgen for et år siden.

Det er registrert flest dødsfall i USA, med over 560.000. I Brasil er det blitt registrert rundt 370.000 døde. Mexico er på tredjeplass med over 200.000 registrerte dødsfall, etterfulgt av India og Storbritannia.