G20-ministre lover mer penger til IMF

Finansministrene i G20 vil øke støtten til Det internasjonale pengefondet (IMF) med 650 milliarder dollar for å hjelpe fattige land som sliter med pandemien.

Finansministrene i G20 lovet mer støtte til IMF, utsatte gjeldsbetalingen for fattige land og var positive til forslaget om en global minstesats for selskapsskatt da de onsdag diskuterte veien ut av koronakrisen i et videomøte. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB 

utenriks

I en felles uttalelse fra G20-landene heter det at tilskuddet skal gi økt hjelp til de fattigste av de koronarammede landene.

Forslaget fikk momentum etter at president Joe Bidens regjering stilte seg bak det tidligere i år. Det krever fortsatt godkjenning i IMFs styre og deretter tilskudd fra medlemslandene.

Finansministrene diskutere onsdag veien ut av koronakrisen i et videomøte. De ble også enige om en seks måneder lang utsettelse av tilbakebetalingen av gjeld fra verdens 73 fattigste land. Det er en videreføring av betalingsutsettelsen som ble innført i fjor, og den gjelder nå ut året.

Samtidig ga landene også støtte til Biden-regjeringens forslag om en global minstesats for selskapsskatt for å unngå at amerikanske selskaper flytter virksomhet til andre land med lavere skatt.

Forslaget om en internasjonal minstesats støttes også av EU, Tyskland, Frankrike og IMF, og G20 sier medlemslandene håper å enes om dette i løpet av første halvår.

Det internasjonale pengefondet mener økt skatt for selskaper og rike personer kan bidra til å finansiere tiltak for å sikre økonomisk vekst etter koronakrisen.


(©NTB)