Ungarn bestiller to millioner vaksinedoser fra Russland

Den ungarske regjeringen har inngått en avtale om kjøp av to millioner vaksinedoser fra Russland.

En russisk helsearbeider gjør klar en dose med koronavaksinen Sputnik V. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB 

utenriks

Den russiske koronavaksinen Sputnik V er ikke godkjent i EU. Men det stopper ikke Ungarn.

– Ungarn har inngått en avtale med Russland om store mengder Sputnik V-vaksine i tre faser. Kontrakten er ferdigforhandlet og ble undertegnet i løpet av natten, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó i en videobeskjed som han la ut på Facebook fredag etter et møte med Russlands helseminister i Moskva.

Senere fredag kunngjorde han at Ungarn skal kjøpe to millioner doser av vaksinen. Dosene vil bli levert over tre måneder.

Første EU-land

Ungarn ble torsdag det første EU-landet til å nødgodkjenne Sputnik V-vaksinen. Ungarn har også gitt godkjenning til vaksinen som er utviklet av selskapet AstraZeneca og Universitet i Oxford.

Nasjonale myndigheter i EU har rett til å utstede midlertidige vaksinelisenser i nødssituasjoner. Men den ordinære prosessen er at EUs legemiddelbyrå EMA står for godkjenningen.

EMA er godt i gang med evalueringen av AstraZeneca-vaksinen, og en beslutning om denne er ventet innen utgangen av neste uke. EMA har derimot ikke satt i gang noen godkjenningsprosess for Sputnik V-vaksinen.

Den russiske vaksinen må fortsatt godkjennes av Ungarns folkehelseinstitutt før den kan tas i bruk.

Ikke på tapetet i Norge

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier at det ikke er noe ved smittesituasjonen i Norge som tilsier at en tilsvarende nødprosedyre skal tas i bruk her.

I stedet legger Norge opp til å følge EUs felles system for godkjenning.

– Det er tett samarbeid med EU som er Norges hovedstrategi for å sikre tilstrekkelig tilgang til vaksiner for den norske befolkningen, sier Erlandsen.

EU har så langt inngått vaksineavtaler med AstraZeneca, Janssen, Pfizer-Biontech, Curevac, Moderna og Sanofi-GSK. Innledende forhandlinger er også avsluttet med Novavax og Valneva.

Norge vil bli omfattet av alle disse åtte avtalene gjennom videresalg fra Sverige.

(©NTB)