Opposisjonen i Tanzania krever omvalg – oppfordrer til massedemonstrasjoner

Tanzanias president John Magufuli vant en overveldende seier i onsdagens valg, med hele 84 prosent oppslutning. Nå krever de to opposisjonspartiene omvalg.

Flere tanzanianere i kø for å stemme ved presidentvalget, som ble avholdt onsdag denne uken. Opposisjonen mener imidlertid at valgresultatet er ugyldig på grunn av valgfusk. Nå krever de omvalg. Foto: AP / NTB 

utenriks

– Vi tar til orde for et gjenvalg så snart som mulig. Vi oppfordrer til kontinuerlige, fredfulle og landsomspennende demonstrasjoner fram til våre krav er innfridd, sier opposisjonsleder Freeman Mbowe.

Opposisjonen hevder at onsdagens valg var preget av omfattende fusk. Magufuli fikk over 12 millioner stemmer og 84 prosents oppslutning, ifølge valgkommisjonen.

Opposisjonens toppkandidat Tundu Lissu fikk kun 13 prosent og under 2 millioner stemmer, ifølge kommisjonen.

Lissu sa allerede dagen etter onsdagens valg at han ikke ville anerkjenne resultatet, og han har oppfordret det globale samfunnet til å følge etter.

Opposisjonelle hevder at flere tusen valgobservatører ble avvist ved stemmelokalene, og at minst ti personer ble drept i Zanzibar mandag og tirsdag.

(©NTB)