Ekstratrygd til ledige kostet USA 2.200 milliarder

Koronaviruset har gjort millioner av amerikanere arbeidsledige. Det har kostet myndighetene over 2.200 milliarder kroner i form av ekstra trygdeutbetaling.
utenriks

Kongressen lovet tidligere i år 600 dollar i uka, i underkant av 6.400 kroner, i ekstra trygd til dem som mistet jobben, ble permittert eller fikk nedsatt arbeidstid som følge av koronapandemien.

Utbetalingene, som kom på toppen av det arbeidsledige fikk i trygd fra egen delstat, kostet ifølge The Wall Street Journal myndighetene i Washington over 2.200 milliarder kroner fra begynnelse av april til utgangen av juli.

Ordningen utløp ved månedsskiftet, men president Donald Trump undertegnet i helgen en presidentordre som skal sikre de arbeidsledige 300 dollar i uka, rundt 2.700 kroner i heretter. Han oppfordret samtidig delstatene til å bidra med rundt 900 kroner ekstra i uka.

USAs føderale statsgjeld tilsvarer nå nærmere 137 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Omregnet til antall skattebetalere tilsier det at hver og en skylder rundt 214.000 dollar, nærmere 2 millioner kroner, viser en oversikt på usdebtclock.org.

(©NTB)