Norsk Folkehjelp frykter koronaspredning i Gaza

Ni palestinere har til nå fått påvist koronasmitte på den tett befolkede Gazastripen, og Norsk Folkehjelp mener faren for smittespredning er overhengende.

Helsearbeidere forsøker å desinfisere gatene på den overbefolkede Gazastripen, der de ni første tilfellene av koronasmitte nå er påvist. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

De sju siste som fikk påvist smitte, var alle medlemmer av Hamas' sikkerhetsstyrke og oppholdt seg på det samme karantenesenteret som to smittede palestinere som ankom fra Pakistan i forrige uke, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen.

Norsk Folkehjelp er ikke overrasket og frykter ukontrollert smittespredning i den beleirede enklaven, som er et av de tettest befolkede områdene i verden.

– Å holde avstand er en selvfølge for oss, men på Gazastripen er det en luksus som ikke er mulig å gjennomføre i praksis, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

– 2 millioner mennesker er innesperret som i et fengsel, og med et ekstremt dårlig rustet helsevesen står palestinerne overfor en koronaoppgave som krever hjelp fra utsiden, sier hun.

Nedkjørt helsevesen

Som følge av Israels blokade, mangel på rent vann og elektrisitet, overbefolkning og skyhøy arbeidsledighet, anslo FN alt for tre år siden at Gazastripen ville være ubeboelig i 2020.

Helsevesenet er helt nedkjørt, og Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at det bare vil være i stand til å håndtere de 100 første pasientene som blir syke av viruset.

Sykehusene har under 3.000 sengeplasser og kun 50–60 pustemaskiner, og de vil derfor være helt avhengige av hjelp utenfra dersom viruset rammer.

Karantene

– Situasjonen er svært vanskelig og blir enda mer problematisk fordi de som har ankommet Gaza etter 15. mars, må gjennomgå en karanteneperiode på skoler som er minimalt utrustet. Åtte personer deler det samme rommet, forteller Fadi Abu Shammala i General Union of Cultural Centres (GUCC), en av Norsk Folkehjelps lokale partnere.

Paraplyorganisasjonen PNGO, som samler en rekke palestinske organisasjoner, understreker at det nå trengs koordinert innsats på Gazastripen og at det som hittil er gjort, ikke er tilstrekkelig.


(©NTB)