Kommisjon skal utrede framskyndet valg i Venezuela

Venezuelas grunnlovsforsamling sa mandag at den vil nedsette en kommisjon som skal utrede et framskyndet valg på ny nasjonalforsamling.

President av Venezuelas grunnlovsforsamling Diosdado Cabello sa mandag at en kommisjon vil bli nedsatt for å vurdere om det kan utlyses nyvalg på ny nasjonalforsamling i Venezuela før det regulære valget skal holdes i slutten av neste år. Foto: Leonardo Fernandez/ AP/ NTB scanpix 

utenriks

Grunnlovsforsamlingen i Venezuela støtter sittende president Nicolás Maduro. Mandag offentliggjorde den en beslutning om å utnevne en kommisjon som skal utrede mulighetene for å framskynde valget på ny nasjonalforsamling i løpet av 2019. Etter planen skal ikke et valg holdes før sent i 2020.

I dag er nasjonalforsamlingen i Venezuela kontrollert av opposisjonen med Juan Guaidó som sin fremste leder. Han har tidligere advart om at presidenten kan komme til å oppløse nasjonalforsamlingen ved å utlyse nyvalg.

Opposisjonen har på sin side oppfordret Maduro til å trekke seg og heller utlyse nytt presidentvalg i Venezuela. Dette blir derimot avvist av leder Diosdado Cabello i grunnlovsforsamlingen, som sier det bare er valg på ny nasjonalforsamling det er anledning til å framskynde.

I juli 2017 opprettet Maduro den omstridte grunnlovsforsamlingen. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.

(©NTB)