USA og Russland vil bedre forholdet

USAs utenriksminister Mike Pompeo og hans russiske motpart Sergej Lavrov er enige om å bedre forholdet mellom de to land, men det er uklart hvordan.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (til høyre) ønsket sin amerikanske motpart Mike Pompeo velkommen før de innledet sitt møte i Sotsji. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

– Det anstrengte forholdet mellom Russland og USA er ikke bare et hinder for vår sikkerhet, men skaper også bekymring for verdenssamfunnet. Det er på tide å etablere et nytt konstruktivt rammeverk rundt hvordan Russland og USA bør oppfatte hverandre, sa Lavrov da han tok imot Pompeo i svartehavsbyen Sotsji tirsdag.

Pompeo var ikke uenig og lovet at president Donald Trump vil se på nye måter å samarbeide med Russland på.

– Jeg er her i dag fordi president Trump er forpliktet til å bedre dette forholdet, sa han før møtet med Lavrov.

– Det vil være bra, ikke bare for våre to land, men også for hele verden, la Pompeo til.

Under en felles pressekonferanse etter møtet, ble det imidlertid mer snakk om konfliktspørsmål enn saker som forener de to landene.

Uenige om Venezuela

Pompeo gjentok USAs ønske om at Russland stanser støtten til president Nicolás Maduro og hans regime i Venezuela.

– Maduro har ikke brakt noe annet enn elendighet til Venezuelas innbyggere. Vi håper at Russlands støtte til Maduro tar slutt, sa han.

– Alle land som blander seg inn i Venezuela, må slutte med det. Venezuela må få tilbake demokratiet sitt. Det trengs frie og rettferdige valg, uten innblanding fra andre land, fortsatte Pompeo.

Lavrov svarte med samme mynt.

– Den amerikanske administrasjonens trusler mot ledelsen i Venezuela har ingenting med demokrati å gjøre, sa den russiske utenriksministeren.

– USAs intervensjoner for demokrati i Irak og Libya, førte ingenting godt med seg, la han til.

Russisk innblanding

Våpenkontroll, Syria og USAs stadig mer anstrengte forhold til Iran ble på forhånd også oppgitt som tema for samtalene mellom de to utenriksministrene, men det er ikke kjent hva som ble sagt.

Pompeo advarte imidlertid mot russisk innblanding i neste års presidentvalg i USA.

– Det er uakseptabelt med slik innblanding i amerikanske valg, og dersom russerne blander seg inn i 2020 vil det gjøre forholdet mellom våre to land enda verre enn det har vært, sa han.

– Slike insinuasjoner er ren diktning, parerte Lavrov.

Etter tirsdagens møte med Lavrov skulle Pompeo etter planen møte Russlands president Vladimir Putin, men det er ikke kjent om dette møtet har funnet sted eller hva som var tema for samtalene.

(©NTB)