Droneangrep mot saudiarabisk oljeledning bidro til økt oljepris

Saudi-Arabia har måttet stenge en viktig oljerørledning etter et sabotasjeangrep, noe som har fått oljeprisen til å gjøre et hopp.
utenriks

Houthi-opprørerne i Jemen hevder å stå bak tirsdagens angrep, der det ble benyttet droner. To pumpestasjoner i Dawadmi og Afeef vest for Riyadh ble satt ut av spill.

Pumpestasjonene er knyttet til den 1.200 kilometer lange East West-rørledningen, som daglig transporterer 5 millioner fat olje fra den østlige delen av Saudi-Arabia til en terminal ved Rødehavet.

Nå er rørledningen stengt, og ifølge Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih vil den først bli gjenåpnet når skadene er vurdert og utbedret. Han hevder imidlertid at sabotasjen verken får innvirkning på produksjonen eller eksporten av olje fra landet.

Oljeprisen steg

Sabotasjeangrepet, som kom to dager etter at fire oljetankere ble påført til dels store skader under uklare omstendigheter utenfor kysten av De forente arabiske emirater, bidro tirsdag til at prisen på nordsjøolje steg med over 2 prosent til 71,38 dollar fatet.

Falih kaller angrepet «en terrorhandling, som ikke bare truet kongedømmet, men også oljeforsyningen til resten av verden og verdensøkonomien».

– Et svar

En talsmann for Houthi-opprørerne kaller sabotasjen «et svar på angripernes fortsatte folkemord» i Jemen og varsler nye og spektakulære angrep.

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen og har siden gjennomført nærmere 20.000 flyangrep mot mål i landet.

FN-eksperter anklager koalisjonen for å ha bombet sykehus, markedsplasser, boligområder, fengsler, fiskebåter, bryllup og begravelser, og ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) er over 57.000 mennesker drept.

(©NTB)