Kina avviser Tyrkias påstand om at en uigur døde i kinesisk fengsel

Kina avviser Tyrkias anklager om at en uigur lørdag døde i kinesisk fengsel og hevder mannen fortsatt er i live.

Uigurer i Tyrkia viser støtte til en mann som døde i Xinjiang-regionen i 2015 som følge av kinesiske myndigheters behandling av minoriteten. Tyrkia hevder en uigur døde i kinesisk fengsel lørdag, men Kina mener dette er en løgn. Foto: AP / Emrah Gurel / NTB scanpix 

utenriks

Lørdag opplyste tyrkiske myndigheter at uiguren Abdurehim Heyit, en poet og musiker, døde i et fengsel i Xinjiang. En talsperson for Tyrkias UD sa at dødsfallet har «styrket det tyrkiske folks reaksjon på de alvorlige menneskerettighetsbruddene i Xinjiang-regionen».

Ifølge tyrkiske myndigheter ble han dømt til åtte år i fengsel for verk han har komponert.

Talsperson Hua Chunying for kinesisk UD hevder imidlertid at dødsfallet er en «absurd løgn» og kaller uttalelsen fra Tyrkia «forkastelig». Kina publiserte søndag en video som viser en mann som sier han er Heyit og at han fortsatt er i live.

Den nordvestre Xinjiang-provinsen i Kina, hvor de fleste uigurene bor, har blitt satt under politisk overvåking de siste årene.

Opp mot 1 million uigurer og andre muslimske minoriteter er ifølge FN internert i leirer i Xinjiang. Kinesiske myndigheter omtaler interneringsleirene som «yrkesfaglige sentre» for mennesker som de mener står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjoner.

Men menneskerettsgrupper sier Kina prøver å assimilere minoritetsgruppen og undertrykker dens religiøse og kulturelle praksis, som står i konflikt med kommunistisk ideologi og den dominerende han-kinesiske kulturen.

(©NTB)