EU-kommisjonen foreslår bevæpnet grensestyrke

EU-kommisjonen går inn for å opprette en bevæpnet grensestyrke på 10.000 mann.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker t.h. er ventet å presentere planer om en ny grensestyrke under sin årlige tale om unionens tilstand onsdag, ifølge Financial Times. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix 

utenriks

– Kommisjonen foreslår i dag å styrke den europeiske grense- og kystvakten med ytterligere 10.000 europeiske grensevakter innen 2020 for å beskytte yttergrensene bedre, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker onsdag i sin årlige tale til EU-parlamentet i Strasbourg om unionens tilstand.

Den nye grensestyrken skal være fullt utstyrt med fly, båter og kjøretøyer.

Grensevaktene skal ha myndighet til å stoppe mennesker ved EUs yttergrenser, gjennomføre identitetskontroll og nekte innreise. I tillegg skal grensestyrken bistå EUs medlemsland i arbeidet med å få returnert avviste asylsøkere.

Grensevaktene skal også få myndighet til å bære våpen og ammunisjon.

Samlet sett vil grensestyrken ifølge EU-kommisjonens anslag koste 1,3 milliarder euro over de to kommende årene, tilsvarende 12,5 milliarder norske kroner.

Styrken er en del av EUs plan for å strupe strømmen av flyktninger og migranter til Europa.

EU har den siste tida stått overfor store utfordringer med å fordele alle migrantene som ankommer ved yttergrensene. Italias nye regjering har stilt seg svært kritisk til fordelingen og har truet med å stenge havnene sine hvis ikke andre land tar inn flere av dem som kommer.

(©NTB)