Desperat leting etter gutter i oversvømt grotte i Thailand

Redningsmannskaper forsøker nå å pumpe gjørmete vann ut av det store grottesystemet der tolv gutter og fotballtreneren deres er savnet i Thailand.

Kraftig regnvær har fått vannstanden til å stige med minst fem meter inne i grotten der tolv gutter og fotballtreneren deres er savnet nord i Thailand. Foto: AP / NTB scanpix 

Dykkere fra Thailands marinejegerstyrke forsøker å ta seg innover i den oversvømte Tham Luang Nang Non-grotta, der tolv gutter i alderen 11 til 16 år er savnet, sammen med fotballtreneren sin. Foto: AP / NTB scanpix 

Sykler, fotballstøvler og klær ved inngangen til den store Tham Luang Nang Non-grotta viser hvor de savnede guttene tok veien etter en treningskamp i fotball lørdag. Foto: AP / NTB scanpix 

Fortvilte foreldre har ventet i fire dager utenfor Tham Luang Nang Non-grotta nord i Thailand, der tolv gutter og fotballtreneren deres er fanget som følge av oversvømmelse. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

Guttene forsvant ned i Tham Luang Nang Non-grotta i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand lørdag, trolig for å avkjøle seg etter en treningskamp. Siden har det ikke kommet livstegn.

Kraftig regnvær har fått vannstanden til å stige med over 5 meter enkelte steder i grotta, noe som gjør det umulig å ta seg inn eller ut av og den 8 kilometer lange labyrinten.

Vannet som fyller grottegangene, er gjørmete, og selv med kraftige lyskastere greier ikke de erfarne marinejegerne å se hvor de dykker. De er derfor avhengige av å holde hodet over vannet, noe som er umulig flere steder i de oversvømte gangene.

Dam og pumper

Det regner fortsatt kraftig i området, og kraftige pumper er satt inn i et forsøk på å senke vannstanden slik at dykkerne skal kunne ta seg lengre innover.

– Det er mørkt uansett, så det spiller ingen rolle om det er natt eller dag. De jobber døgnet rundt, sier Thailands innenriksminister Anupong Paojinda, som besøkte grotten tirsdag.

Det er bygges også en flere kilometer lang dam i et forsøk på å hindre at det renner mer vann ned i grottesystemet.

Fortvilte rop

De savnede guttene er i alderen 11 til 16 år og er sammen med den 25 år gamle fotballtreneren sin. Syklene deres står parkert rett innenfor inngangen til grotta, der det også ligger henslengte treningsbager, fotballstøvler, leggskinn og klær de slengte fra seg før de fortsatte innover.

Med visse mellomrom kan det høres fortvilte rop fra foreldre, som håper at guttene fortsatt er i live og at de kan høre dem. Noe livstegn har imidlertid ikke kommet.

– Jeg har ikke sovet og håper alle kommer ut like hele. Gutten min er sterk, så jeg har fortsatt håp, sier Namhom Boonpiam, som venter på sønnen Mongkol.

Ikke første gang

Det er ikke første gang folk er blitt sittende fast i Tham Luang Nang Non-grotta i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand etter regnvær.

Myndighetene opplyser at turister flere ganger tidligere er blitt sperret inne, for deretter å bli reddet ut når vannet trekker seg tilbake.

Krever dykkekunnskaper

– Vi er sikre på at barna er i god behold. Men å ta seg lenger inn i grottene krever oksygen og dykkekunnskaper, noe som også vil gjøre det vanskelig å hente dem ut når de blir funnet, sier viseguvernøren i provinsen, Passakorn Bunyalak.

Dersom marinejegerne lykkes med å ta seg inn og finner dem i live, vil det i første omgang bli sendt inn mat.

– Vi må gi dem førstehjelp og mat før vi tenker på hvordan de kan hentes opp, sier Anupong Paojinda

– Vi jobber 24 timer i døgnet og kommer ikke til å stanse. Vi kjemper mot klokka, sier innenriksministeren.
(©NTB)