Tørke tvinger Mosambik til å rasjonere vann

På grunn av langvarig tørke har myndighetene i Mosambik innført vannrasjonering for innbyggerne i landets hovedstad Maputo.
utenriks

Over én million innbyggere rammes av vannrasjoneringen, som reduserer forsyningen til kun 40 prosent av det normale nivået. Mangel på rent vann kan føre til utbrudd av sykdommer, frykter nødetater i området.

– Diarésykdommer som kolera kan oppstå i nabolag der innbyggerne tyr til urent vann, sier Casimiro Abreu, nestleder i landets nødsentral.

Lite nedbør over tre år har gjort at demningen som forsyner Maputo med vann, kun har 19 prosent av sin kapasitet. Meteorologer i området har anslått lave nedbørsmengder i årets tre første måneder.

Det er ikke bare Mosambik som sliter med vannmangel. Tørken, som også har bidratt til vannkrise i Cape Town, omtales nå som «nasjonal katastrofe» av sørafrikanske myndigheter.

Der har lokale myndigheter varslet «dag null», dagen da vannforsyningen blir kuttet på grunn av tørke og ekstrem vannmangel.

Datoen ble i forrige uke satt til 11. mai, en utsettelse fra 16. april, basert på nye beregninger som viser at bønder i området kan sikre avlingene sine med mindre vann enn først ventet.


(©NTB)