Koreanske ledere møttes to ganger i OL-byen – Pence på sidelinjen

USAs visepresident Mike Pence inntok sidelinjen mens Sør-Koreas president Moon Jae-in hilste på Nord-Koreas seremonielle overhode og Kim Jong-uns søster.

Kim Yo-jong (i midten), som er søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, har ankommet Incheon-flyplassen i Sør-Korea sammen med Kim Yong-nam (t.h.), Nord-Koreas seremonielle statsoverhode, og Choe Hwi (t.v.), som leder Nord-Koreas idrettskomité. Foto: Kim Ju-hyungl / AP / NTB scanpix 

Sør-Koreas president Moon Jae-in og førstedame Kim Jung-sook, ser på at felleslaget for Nord- og Sør-Korea kommer inn på stadion under åpningsseremonien fredag kveld. Bak står Nord-Koreas seremonielle statsoverhode Kim Yong-nam sammen med Kim Yo-jong, den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns søster. Foto: AP / NTB scanpix 

Visepresident Mike Pence (nummer to nederst til høyre), sitter mellom sin kone Karen Pence og Japans statsminister Shinzo Abe. Nederst til venstre, ved Karen Pences høyre side, sitter Sør-Koreas president Moon Jae-in og hans kone Kim Jung-sook. På setene bak sitter Nord-Koreas seremonielle statsoverhode Kim Yong-nam ved siden av Kim Yo-jong, den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns søster. Foto: AP / NTB scanpix 

Kim Yo-jong (t.v.) ankommer Sør-Korea sammen med Kim Yong-nam (t.h.). Søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Nord-Koreas seremonielle statsoverhode skal lørdag spise lunsj med Sør-Koreas president, men først skal de delta på åpningsseremonien i OL. Foto: Kim Ju-hyungl / Yonhap via AP / NTB scanpix 

Kim Yo-jong (i midten), som er søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, har ankommet Incheon-flyplassen i Sør-Korea sammen med Kim Yong-nam (t.h.), Nord-Koreas seremonielle statsoverhode, og Choe Hwi (t.v.), som leder Nord-Koreas idrettskomité. Foto: Kim Ju-hyungl / AP / NTB scanpix 

utenriks

Mike Pence var sammen med sin ektefelle Karen Pence gjest under åpningsseremonien fredag kveld. Der hadde det sørkoreanske vertskapet plassert visepresidenten på tribunen ved siden av Japans statsminister Shinzo Abe, mens Karen Pence satt mellom sin ektemann og det sørkoreanske presidentparet.

På raden bak satt Kim Yo-jong, den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns søster, nærmest Pence. Ved Kims side, bak Pences kone, satt Nord-Koreas seremonielle statsoverhode Kim Yong-nam.

På tribunen håndhilste Kim Jong-uns søster på Sør-Koreas president Moon Jae-in, og både sørkoreanerne og nordkoreanerne ble avbildet mens de smilte og klappet idet landenes felles delegasjon entret stadion.

Pence gikk

Tidligere på kvelden arrangerte det sørkoreanske vertskapet en mottakelsesseremoni i VIP-rommet. Planen var at Pence skulle sitte ved samme bord som vertskapet og nordkoreanerne under en middag. Men slik gikk det ikke.

Pences talskvinne Alyssa Farah sier Pence hilste på flere gjester ved flere av bordene, men at han «ikke møtte den nordkoreanske delegasjonen».

– Pence ankom sent, utvekslet hilsener og dro uten å sette seg ned, opplyser en talsmann for det sørkoreanske presidentkontoret.

I forkant av seansen hadde Pence gitt beskjed til vertskapet om at han skulle spise middag med amerikanske idrettsutøvere like etter mottakelsen i VIP-rommet, forklarer talsmannen videre.

– Han skulle forlate stedet umiddelbart etter fotoseansen, men president Moon oppfordret ham til å «møte venner», og han forlot mottakelsesseremonien like etter, sier talsmannen.

Moon og Kim Yong-nam hilste på hverandre mens de smilte. 90 år gamle Kim Yong-nam er den mest høytstående nordkoreanske tjenestemannen som har besøkt Sør-Korea siden Koreakrigen i 1950–53.

Lørdag er Kim Yo-jong og Kim Yong-nam invitert til å spise lunsj med Moon i presidentpalasset i Seoul.

Mektig lillesøster

Sørkoreanske medier har spekulert på om Kim Jong-uns lillesøster kommer til å møte Ivanka Trump, datteren til USAs president, under lekene. Men Nord-Korea har avvist på det sterkeste at det er aktuelt å møte amerikanske representanter.

Kim fikk i slutten av oktober en plass i landets mektige politbyrå, som ledes av hennes 35 år gamle bror, og som tar de viktigste beslutningene i landet. Forfremmelsen tyder på at hun er en viktigere figur i det nordkoreanske maktapparatet enn tidligere antatt, ifølge analytikere.

Kim er rundt 30 år, og hun er etter alt å dømme også en av brorens viktigste fortrolige.

Oppmyking?

Analytikere mener at Nord-Korea har besluttet å delta i OL i et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen som skyldes landets atomvåpenprogram.

I fjor testet regimet en rekke langtrekkende ballistiske raketter og gjennomførte også en prøvesprenging av en hydrogenbombe. Eksperter mener at landet innen kort tid har kapasitet til å ramme USAs fastland med en atombombe.

Testene har ført til en skjerping av de internasjonale sanksjonene mot landet.

Pence sa under et besøk i Japan tidligere i uka at USA snart kommer til å legge fram de hardeste sanksjonene mot Nord-Korea noensinne. USA er svært kritisk til det de anser som et nordkoreansk propagandaframstøt under OL.

(©NTB)