Assads kampfly fortsetter bombingen  av Øst-Ghouta 

Syriske kampfly fortsetter de massive angrepene mot opprørskontrollerte Øst-Ghouta, der over 220 sivile er drept de siste dagene.

Syriske kampfly har i fem dager angrepet mål i opprørskontrollerte Øst-Ghouta, med store sivile tap som resultat. Foto: De hvite hjelmene / AP / NTB scanpix 

utenriks

Flyangrepene fortsatte fredag for femte dag på rad, og tusenvis av livredde familier satt i kjellere og bomberom av frykt for å bli bombenes neste ofre.

Redningsmannskaper og helsearbeidere forteller at de ikke lenger makter å komme alle ofrene til unnsetning.

Mangel på utstyr og frykt for nye flyangrep gjør at utbombede ruiner ikke blir gjennomsøkt, og kapasiteten ved sykehus og klinikker er sprengt.

Hjelpeorganisasjoner fortviler også og forteller at de på langt nær greier å bringe inn nok forsyninger til sivilbefolkningen i den opprørskontrollerte enklaven øst for Damaskus.

Trygler om våpenhvile

FN trygler om en humanitær våpenhvile for å kunne hente ut sårede og bringe inn nødhjelp, men får ikke støtte fra Syria og deres allierte Russland.

Frankrikes president Emmanuel Macron ringte fredag president Vladimir Putin og ba ham gjøre alt for å få syriske regjeringsstyrker til å stanse «den utålelige forverringen» av den humanitære situasjonen, både i Øst-Ghouta og i Idlib-provinsen. Det er ikke kjent hva den russiske presidentens svar var.

Flyalarm fra minaretene

Etter en relativt rolig natt, der noen av innbyggerne tok sjansen på å bevege seg utendørs i håp om å få tak i mat og andre livsnødvendigheter, gikk flyalarmen igjen i morgentimene fredag.

– Overvåkingsfly i lufta, kom dere bort fra gatene, lød budskapet fra høyttalerne i moskeenes minareter.

Kort tid etter angrep de syriske kampflyene mål i landsbyen Erbin, der over 20 mennesker ble drept i flyangrep torsdag.

Aldri tidligere

– Vi har aldri tidligere opplevd så omfattende bombing som det vi har opplevd de siste 96 timene, sa en av legene i Erbin fredag.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble minst 75 mennesker drept i torsdagens flyangrep.

Minst 228 sivile er ifølge den syriske eksilgruppa drept i flyangrep i Øst-Ghouta de siste fem dagene, 58 av dem barn.

– Barn og lærere er livredde for å bli truffet. Det finnes ikke noe sted for dem å rømme, sier Sonia Khush i Redd Barna i Syria.

Bombet og beleiret

Øst-Ghouta har vært kontrollert av opprørere og beleiret av syriske regjeringsstyrker siden 2013. Det befinner seg fortsatt anslagsvis 400.000 mennesker i enklaven, som foruten flyangrep også trues av mangel på mat og medisiner.

– De har ikke noe sted å flykte. Kamphandlingene og beleiringen må straks opphøre, sier Khush.

– Det er svært vanskelig for våre samarbeidspartnere å bevege seg, så hvordan kan vi da nå sårbare mennesker som trenger hjelp, spør Joelle Bassoul i hjelpeorganisasjonen CARE.

– Dersom det ikke kommer i stand en våpenhvile, dersom alt dette får fortsette, er det umulig å forestille seg omfanget av denne humanitære katastrofen, sier hun.


(©NTB)