Bulgarias nasjonalforsamling vedtok omstridt korrupsjonslov

Nasjonalforsamlingen i Bulgaria har besluttet å overprøve president Rumen Radev og har vedtatt en omstridt korrupsjonslov han har forsøkt å endre.

Bulgarias president Rumen Radev lyktes ikke med å få til endringer i en omstridt korrupsjonslov, som landets nasjonalforsamling vedtok fredag. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

Radev la i forrige uke ned veto mot den nye loven, men et flertall av de folkevalgte vedtok fredag å overprøve presidenten og innføre den nye loven mot hans vilje.

Korrupsjonsloven ble først vedtatt av nasjonalforsamlingen i desember, etter krav fra EU. Radev ønsket endringer i loven og hevder at den snarere vil svekke enn styrke kampen mot korrupsjon. Han mener også at loven gir for liten beskyttelse til varslere og vil gjøre det umulig å tipse anonymt om korrupsjon.

Et flertall av de folkevalgte i nasjonalforsamlingen er ikke enige og bare sosialistene stemte imot da loven ble vedtatt fredag. Bulgarias grunnlov pålegger nå Radev å undertegne den nye loven.

– Det fins ingen politisk vilje til å føre en virkelig, omfattende og effektiv kamp mot korrupsjon. Denne kampen må åpenbart føres av vanlige folk og mediene, sier Radev.

(©NTB)