Schengen-land forlenger grensekontrollen 

Danmark, Frankrike og Tyskland trosser Brussel og forlenger den midlertidige kontrollen som er innført på indre grenser. 

Tyskland forlenger grensekontrollen som følge av terrortrusselen og ulovlig innvandring. Bildet er fra Bautzen der det i fjor brøt ut sammenstøt mellom lokale innbyggere og innvandrere. I valget i september mistet det kristeligdemokratiske regjeringspartiet mange stemmer til det høyrepopulistiske Alternativ für Deutschland. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix 

utenriks

Danmark og Tyskland bekrefter begge at de vil forlenge grensekontrollen med seks måneder til 11. mai 2018.

Frankrike forlenger samtidig sin grensekontroll til april 2018.

Ifølge innenriksminister Thomas de Maizière vil den tyske kontrollen gjelde langs den tysk-østerrikske grensa og for personer som kommer med fly fra Hellas.

Årsaken til at grensekontrollene forlenges fra november og fram til slutten av april, er ifølge Maizière betydelig ulovlig innvandring samt den sikkerhetstrusselen som har oppstått som følge av en rekke terrorangrep i europeiske land.

Også Danmark og Frankrike viser til terrortrusselen i sine begrunnelser for forlengelsen.

Grensekontrollen har irritert flere andre EU-land, og EU-kommisjonen har presset på for å få kontrollene avviklet. Grunnen er at det normalt skal være fri ferdsel mellom landene som er med i Schengen-området. Indre grensekontroll skal kun gjeninnføres som en siste utvei når situasjonen krever det.

Norge er ett av landene som har innført grensekontroll. Det er foreløpig uklart om også Norge vil forlenge ordningen.

(©NTB)