Lufthansa kjøper opp konkurstruede Air Berlin

Lufthansa skaffer seg kontroll over store deler av Air Berlin.

Lufthansa kjøper over halvparten av det konkursrammede selskapet Air Berlin. Foto: Wolfgang Kumm/dpa via AP/NTB scanpix 

utenriks

Tysklands største flyselskap Lufthansa kjøper opp store deler av det konkursrammede selskapet Air Berlin for 1,5 milliarder euro. Oppkjøpet betyr at Lufthansa får kontroll over 81 fly og 3.000 ansatte, opplyser Lufthansa-sjef Carsten Spohr.

Avtalen blir etter alt å dømme undertegnet i Berlin torsdag ettermiddag. Lufthansa kjøper 81 av Air Berlins 144 fly og overtar 3.000 av i alt 8.500 ansatte.

Lufthansa og Easyjet var budgiverne på Air Berlin, Tysklands nest største flyselskap. Air Berlin erklærte seg konkurs i august, da den største eieren, det Abu Dhabi-baserte flyselskapet Etihad Airways, stanset pengestrømmen.

Air Berlin hadde i fjor et tap på 782 millioner euro. Den samlede gjeldsmengden er på 1,2 milliarder euro.

Det er foreløpig uklart om EasyJet legger inn bud på de resterende delene av Air Berlin. Foreløpig ser det ut til at Easyjet er interessert i 20–30 fly.

Sjefen for Air Berlin, Thomas Winkelmann, sa i forrige uke at en avtale med Lufthansa trenger godkjennelse av EU-kommisjonen, en prosess som kan uker og kanskje måneder. Ledelsen i Air Berlin håper at 80 prosent av de ansatte vil få ny jobb i et utvidet Lufthansa, men dette tallet er ikke bekreftet noe sted foreløpig.

Eksperter på flytrafikk sier at Lufthansa vil styrke sin stilling nasjonalt og internasjonalt ved å overta en stor del av Air Berlin. Spohr tror ikke at billettprisene vil bli høyere som følge av oppkjøpet, snarere tvert imot.

– Konkurransen i flymarkedet skjerpes hele tiden. Vi venter ytterligere nedgang i prisene, sier Spohr til avisen Rheinischen Post.

Air Berlin har siden august vært holdt i live gjennom et kriselån på 150 millioner euro fra tyske myndigheter mens detaljene rundt avviklingen av selskapet ble utarbeidet. Under tyske konkursregler har ikke Air Berlin lov til å fly etter 28. oktober.

(©NTB)