Tusenvis av hus ødelagt i skogbrannene i California

Minst 3.500 boliger og forretningsbygg er ødelagt i noen av de verste skogbrannene i California noensinne. 21 mennesker er så langt bekreftet døde.

Noen av de kraftigste brannene i California raser i vindistriktene Napa og Sonoma. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB scanpix 

Michael Pond (t.v.) lette gjennom restene av boligen sin i Santa Rosa i California tidligere denne uken. Foto: AP / Jeff Chiu / NTB scanpix 

En brannmann følger med mens et hus brenner ned i Santa Rosa i California tidligere denne uken. Foto: AP / Jeff Chiu / NTB scanpix 

Noen av de kraftigste brannene i California raser i vindistriktene Napa og Sonoma. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB scanpix 

utenriks

– Vi står overfor noen skikkelige monstre, sier brannmannen Bret Couvea, ifølge avisa Los Angeles Times.

Onsdag kveld norsk tid opplyste brannvesenet at 21 mennesker er bekreftet omkommet. Situasjonen er «alvorlig, kritisk og katastrofal», ifølge brannsjef Ken Pimlott.

Minst 3.500 bolighus og forretningsbygg er blitt ødelagt av de mange brannene som herjer i områder med stor vinproduksjon nord i California.

Antallet branner øker og er nå oppe i 22. Mange mennesker er evakuert, og i fylket Napa evakueres nå nesten halve befolkningen i Calistoga, en by med 5.000 innbyggere. Det er også beordret evakuering i Green Valley i Solano fylke og i flere områder i Sonoma.

Hundrevis meldt savnet

Brannen i Sonoma er en av flere som blusset opp nord for San Francisco søndag kveld, og som fortsatt er helt eller delvis ute av kontroll.

Over 600 mennesker er meldt savnet bare i Sonoma, men myndighetene regner med at en stor del av disse er i god behold og at de vil komme til rette igjen.

Hele nabolag er brent ned til grunnen, og noen steder er svartbrente skorsteiner og forkullede hvitevarer det eneste som er igjen av boligene.

– Kommer meg ikke ut

Et område med såkalte mobile homes – flyttbare, billige små boliger – ble flammenes rov i byen Santa Rosa.

Eieren av området tror alle beboerne kom seg unna før boligene brant ned til grunnen. Men Jessica Tunis frykter at moren hennes brant inne.

Tunis snakket med moren på telefon da den eldre kvinnens mobile home tok fyr.

– Hun sa: Jeg kommer meg ikke ut. Det brenner ved begge dørene, forteller Tunis.

«Jeg kommer til å dø», var det siste moren sa før linjen ble brutt.

Klimaendringer

Bare to ganger tidligere er California blitt rammet av branner som har tatt flere liv og forårsaket større ødeleggelser enn nå.

Foreløpig er det ikke kjent hvordan brannene startet. Men svært høye temperaturer i sommer er én av årsakene til at de sprer seg så raskt. I San Francisco ble det satt ny varmerekord i begynnelsen av september.

Menneskeskapte utslipp av klimagasser er høyst sannsynlig en viktig grunn til at klimaet vest i USA er blitt varmere og tørrere.

– Det er svært tydelig at de stadig varmere somrene skyldes klimaendringer, sier forskeren Daniel Swain ved universitetet UCLA i Los Angeles til TV-stasjonen NBC.

Utsatt areal doblet

En studie fra 2012 tyder på at menneskeskapte klimaendringer har nesten doblet arealet som ventes å rammes av skogbranner vest i USA.

Men mennesker har påvirket forutsetningene for ødeleggende branner også på flere andre måter. Blant annet har brannvesenet i mange tiår jobbet hardt for å stanse alle skogbranner som oppstår.

Siden mange små branner slukkes, blir flere døde trær og busker liggende igjen på bakken. De gir næring til de brannene som brannvesenet ikke klarer å slukke – og som dermed blir større enn de ellers ville vært.

I tillegg er det i årenes løp bygget stadig flere boliger i områder nær skog og annen vegetasjon som er utsatt for brann.
(©NTB)