Syriske styrker rykker inn i IS-bastion

Syriske regjeringsstyrker, støttet av russiske fly, har rykket inn Mayadeen, en av de siste byene IS kontrollerer øst i landet. 
utenriks

– Med russisk luftstøtte har regimestyrker tatt seg inn i Mayadeen og tatt kontroll over flere bygninger vest i byen, sier Rami Abdulrahman i den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge forsvarsledelse i Moskva ble IS-mål i byen også angrepet med ti krysserraketter avfyrt fra en russisk ubåt i Middelhavet torsdag.

Økende press

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok kontroll over Mayadeen i Deir al-Zor-provinsen i 2014, men har de siste ukene vært under stadig økende press fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte.

Mayadeen ligger ved vestbredden av elva Eufrat, mellom provinshovedstaden Deir al-Zor der IS fortsatt kontrollerer flere bydeler, og grensa til Irak.

IS har fortsatt kontroll over rundt halvparten av Deir al-Zor-provinsen, men er også under press fra USA-støttede opprørere, først og fremst kurdiske.

Sivile ofre

Tidligere fredag meldte SOHR at minst 14 sivile syrere, som var på flukt fra kamphandlingene og forsøkte å krysse Eufrat rett sør for Mayadeen, drept i et russisk flyangrep.

Onsdag ble 38 sivile som var på flukt fra kampene i provinsen, drept i et russisk luftangrep, ifølge SOHR.

Dagen før ble minst 18 andre sivile drept i et flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen i Raqqa-provinsen i Syria.


IS-mål i den syriske byen Mayadeen ble torsdag angrepet med krysserraketter avfyrt fra en russisk ubåt i Middelhavet. Foto: AP / NTB scanpix

(©NTB)