Orkaner tok 33.000 arbeidsplasser i USA

Orkanene Harvey og Irma bidro til at det gikk tapt 33.000 arbeidsplasser i Texas, Florida og andre sørlige delstater i forrige måned.

Folk på vei inn til en arbeidslivsmesse i Sweetwater i Florida tidligere denne uken. Godt over 30.000 arbeidsplasser ble borte i september, viser arbeidsmarkedstall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

De 33.000 stillingene som gikk tapt som følge av orkanenes herjinger var den første nedgangen i arbeidsmarkedet på seks år, men likevel ikke stor nok til å påvirke jobbmarkedet i sin helhet.

Arbeidsledigheten falt nemlig fra 4,4 prosent til 4,2 prosent, til sitt laveste nivå siden februar 2001, viser tall fra arbeidsdepartementet.

Mens orkanene påvirket i negativ retning, var det langt flere markører som dro motsatt vei. Arbeidsmarkedet og økonomien er i det store og det hele inne i en sunn utvikling.

Noen analytikere mener jobbveksten i de orkanrammede delstatene kommer til å øke igjen de neste månedene når arbeidsplasser gjenåpnes og gjenoppbygging og reparasjonsarbeid kommer i gang for fullt.

Veksten har allerede startet i amerikansk industri. Fabrikkaktiviteten har tatt seg opp på et raskere nivå på 13 år, og bilindustrien, som tidligere i år hadde en dårlig start, kunne i september vise til en vekst i bilsalget på 6,1 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser tall fra Autodata Corp. Årsaken til denne veksten er nettopp orkanene som ødela svært mange biler som må erstattes.

(©NTB)