Maduro og Erdogan tar til orde for ny verdensorden

Venezuelas president Nicolás Maduro tar til orde for en ny æra i forholdet til Tyrkia. Tyrkia svarer med å bygge moské i Caracas.

President Recep Tayyip Erdogan var fredag vert for Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

Maduro har blitt vist ryggen av en rekke land. I leting etter forsterket vennskap har han denne uken besøkt Russland og Hviterussland. Fredag var turen kommet til Tyrkia.

– Vi ønsker å ta fatt på en ny æra i forholdet mellom Venezuela og Tyrkia, sa Maduro i en felles uttalelse med president Recep Tayyip Erdogan i presidentpalasset i Ankara.

– Vi har tro på en annen type verden. Vi tror på en bedre verden. Dette er ikke bare mulig, det er nødvendig, sa Maduro videre.

– Vi ønsker å skissere en ny verdensordning. En flerpolet verden der alle kan finne seg til rette, sa den venezuelanske presidenten.

Venezuela har i flere måneder vært preget av protester med krav fra opposisjonen om at presidenten må gå av på grunn av skakkjørt økonomi og fravær av grunnleggende matvarer og medisin. Maduro har svart på kritikken ved å etablere en kontroversiell folkeforsamling som har fratatt nasjonalforsamlingen sin makt.

Erdogan kommenterer Venezuelas situasjon slik:

– Det finnes ikke noe sterkere enn folkets egen vilje.

Erdogan advarte samtidig om at påvirkningsforsøk utenfra Venezuela kan gjøre problemene enda større.

– Vi håper at Venezuela finner en løsning på sine problemer ved hjelp av fornuft, dialog og forsoning, sa Erdogan ved Maduros side fredag.

Erdogan kunngjorde også planer om å bygge en moské i Caracas, og han hyllet det nasjonale flyselskapet Turkish Airlines for å opprettholde flyginger til Venezuela i en tid der andre har lagt ned sine ruter til landet.

(©NTB)