Økende uro i det konservative partiet 

En tidligere partitopp i det konservative partiet vil kaste statsminister Theresa May. – Vi kan ikke fortsette på denne måten, sier Grant Shapps.

Theresa May sliter med tilliten i egne rekker. Foto: Yuki Mok / AP / NTB scanpix. 

utenriks

Shapps sier til BBC at han har backing av 30 av det konservative partiets parlamentsmedlemmer, inkludert fem av partiets tidligere ministre.

Shapps har vært chairman i det konservative partiet, der han har ledet administrasjonen og også sittet i regjering.

– Mange parlamentsmedlemmer mener det nå er riktig med en endring, og at vi må få et nytt ledervalg, sier Shapps, som sier at løsningen ikke er å begrave hodet i sanden.

Helt siden det dårlige valgresultatet i juni, der de konservative mistet sitt flertall i Underhuset, har det vært spekulasjoner om at May kunne bli utfordret som leder.

Onsdag gikk det helt galt for May da hun skulle holde sin tale til toryenes landsmøte for å gjenvinne den sviktende tilliten. Statsministeren måtte gjentatte ganger avbryte talen fordi hun fikk hostekuler og stemmen sviktet. Til alt overmål begynte også bokstavene i det konservative partiets slagord, som var hengt opp på veggen bak henne, å rase ned.

Theresa May sier i en kommentar at hun har «full støtte» i regjeringen.

– Det landet trenger nå er stødig ledelse, og det er det jeg yter, med full støtte av min regjering, sa May til britisk presse fredag ettermiddag.

Shapps sier at han ennå ikke har foretatt seg noe formelt, men at han har som mål å få tilstrekkelig med underskrifter for å kunne overtale May om at hun må trekke seg.

For formelt å kunne utløse en lederkamp trengs det underskrift fra 48 av det konservative partiets parlamentsmedlemmer.

(©NTB)