Trump setter kursen mot uværsherjede Florida

USAs president Donald Trump reiser torsdag til Florida for å høre innbyggernes egne historier om hvordan uværet har rammet.

Bildet viser Big Pine Key sør i Florida etter at uværet Irma rammet. Oppryddingen er ventet å ta flere uker. Først om flere måneder vil gjenoppbyggingen være fullført. Foto: Mike Stocker / AP / NTB scanpix 

utenriks

Med seg på turen har han visepresident Mike Pence. De to er ventet å besøke Naples og Fort Myers i den sørvestlige delen av Florida, der ekstremværet Irma rammet med orkan styrke søndag før det ble nedgradert til en tropisk storm.

Fortsatt står millioner av mennesker i Florida uten strøm, og bortimot 13.000 mennesker befinner seg fortsatt i evakueringssentre. Myndighetene har varslet at det kan ta ti dager eller mer før strømnettet er helt reparert.

Samtidig som redningsarbeidet etter Irma pågår i Florida, er det frykt for at et annet ekstremvær, José, vil sette kursen mot Bahamas og USA. Uværet hadde torsdag orkan styrke, men kun i kategori 1, ifølge CNN.

Irma var under sin ferd i Karibia oppe i en vindhastighet på nær 100 meter per sekund, men det svekket seg raskt etter at det nådde USA.

Ifølge CNN kan José komme til å endre retning slik at det kommer nærmere USA og Bahamas i løpet av helgen. Selv om de fleste beregninger tyder på at det vil bli værende ute i havet, er det vanskelig å spå både retning og vindstyrke. Onsdag var noen av vindkastene oppe i 33 meter per sekund, og det lå da 80 mil øst for Bahamas.

Det er tredje gang på mindre enn tre uker at Trump setter kursen sørover som følge av ekstremvær. Han besøkte Texas rett etter at uværet Harvey satte store deler av Houston under vann i slutten av august. Han fikk da kritikk for ikke å ha møtt ofre for uværet. Da han noen dager senere besøkte Texas og Louisiana, var han innom et stort evakueringssenter i Houston.

(©NTB)