Japan vil øke presset mot Nord-Korea

Japan tar til orde for å øke presset mot Nord-Korea. Dialog for dialogens skyld er meningsløst, mener en talsmann for landets regjering.

Utsikt over Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, med 105 etasjer høye Ryugyong Hotel sentralt i bildet. Hotellet har vært under bygging siden 1987 og skulle være et landemerke og et symbol på framgang og rikdom. På grunn av økonomiske vanskeligheter har imidlertid bygningen aldri vært i bruk som hotell. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix 

utenriks

Nord-Korea har nådd et nytt nivå med sin oppskyting av en langtrekkende rakett, sier det japanske utenriksdepartementets talsmann Norio Maruyama.

– Det er tid for å øke presset for å få i gang en seriøs dialog, sier han, og føyer til at «dialog for dialogens skyld er meningsløst».

Uttalelsene kommer etter at det sørkoreanske forsvarsdepartementet foreslo et møte med nordkoreanske representanter i grensebyen Panmunjom for å dempe spenningen.

USA ønsker å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea etter de siste rakettestene, blant annet ved å legge begrensninger på salg av olje i landet.

– Vi må se hva som virker best, sier Maruyama.

Han oppfordret alle land til å iverksette FN-sanksjonene som er innført, og ba særlig Kina og Russland om å spille en «enda mer konstruktiv» rolle overfor det isolerte regimet.

(©NTB)