Grønt lys for ultranasjonalisten Lieberman i Israel

Jerusalem (NTB-AFP): En avtale som gjør ultranasjonalisten Avigdor Lieberman til Israels nye forsvarsminister, er på plass, ifølge forhandlere.

Avigdor Lieberman (t.h.) er leder for det ultranasjonalistiske partiet Yisrael Beiteinu. Nå blir han også Israels forsvarsminister. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix 

utenriks

Avtalen ble onsdag bekreftet av Israels turistminister Yariv Levin og Liebermans talsmann. Den innebærer at Lieberman blir Israels nye forsvarsminister, og at regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu går enda et skritt mot høyre. Dessuten øker regjeringens parlamentariske grunnlag fra 61 til 66 representanter som følge av at Liebermans parti Yisrael Beiteinu blir en del av regjeringen. Nasjonalforsamlingen Knesset består av i alt 120 folkevalgte representanter.

Ifølge avtalen skal en av Liebermans partifeller bli såkalt immigrasjonsopptaksminister. I tillegg skal regjeringen gi om lag 1,4 milliarder shekel, tilsvarende drøyt 3 milliarder kroner, for å styrke pensjonsutbetalingene til eldre israelere, deriblant migranter fra det tidligere Sovjetunionen, som er en av Liebermans viktigste velgergrupper.

Netanyahu har fått kritikk for å utnevne en ultranasjonalist til forsvarsminister i en tid der forholdet mellom Israel og Palestina er mer fastfrosset enn på lenge. Netanyahu har imidlertid forsøkt å dempe frykten for hvilken virkning Lieberman vil ha på regjeringens politikk. Han fastholder at regjeringen fortsatt vil forsøke å få til en fredsprosess med palestinere, og han understreker at han selv vil føre overoppsyn med forsvarsdepartementets politikk. (©NTB)