Tema

fredag 23.07 2021
30

Sjokket — og tiden etterpå

Norge var i sjokk. En hel verden trodde ikke det kunne skje vårt lille land. En handling som har preget oss i ti år.

– En ubegripelig ondskap som ikke er til å forstå

Flere hundre mennesker stilte opp til en stille og verdig 10-årsmarkering av Utøya-tragedien der Gunnar Linaker og Anders Kristiansen fra Bardu ble ofre for terroristens kuler.

torsdag 22.07 2021

– Vi må slå ned på nedlatende og hatfulle ytringer

– Jeg var fire år da angrepene skjedde. Jeg husker selvsagt ingenting. Men det er viktig at vi ikke glemmer denne grusomme hendelsen. Det sa AUF-leder Eyir Skavholm under minnemarkeringen av 22. juli i Salangen og Lavangen.

Stort oppmøte på minnemarkeringa i Bardu

– Dette var en verdig markering. Det er godt for meg og familien å vite at fellesskapet her i Bardu tar så godt vare på disse markeringene. Det sier Roald Linaker, som mistet sønnen Gunnar på Utøya, etter minnemarkeringa torsdag. Se utdrag fra Bardu-makreringa.

Opptak: Nasjonal markering på Utøya

Vi sendte direkte fra den nasjonale markeringen av 22. juli-terroren på Utøya. Blant annet leste salangsværing og etterlatt Gunnar Sæbø i Den nasjonale støttegruppen dikt.

onsdag 21.07 2021

For Iril skulle Utøya bare være et stoppested på veien til et skoleår i Australia:

– Det er utrolig hvor mye én dag kan forandre livet

Hun var 17, bekymringsløs og på vei til Australia for å bli utvekslingselev. Til AUFs sommerleir på Utøya var hun ikke påmeldt, men dro dit likevel for å være sammen med venne sine. Men en sommerlig fredag ettermiddag forandret hele livet seg for Iril Myrvang Gjørv.

Hat kan ikke drive ut hat, bare kjærlighet kan gjøre det.

Martin Luther King jr.

fredag 16.07 2021

Slik skal 22. juli markeres i Bardu og Salangen

Torsdag 22. juli er det ti år siden det ufattelige og grusomme terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet hvor 77 mennesker mistet livet. Både i Bardu og Salangen blir det minnemarkering

Det beste og verste ved å ha ferie

Det beste man kan gjøre på en norgesferie er å ikke tabbe seg ut.

onsdag 14.07 2021

Ti år etter terroren:

Ane ble skutt av terroristen på Utøya: – I store folkemengder ser jeg fremdeles etter nærmeste fluktvei. I tilfelle noen begynner å skyte

– Bygg kunnskap, da hat mot det fremmede er et resultat av mangel på det. Det sier Ane Kollen Evenmo (26) som mener det er tydelig behov for et «22. juli-oppgjør». Selv akter hun å påvirke som lærer. Å gjøre barn åpne og lære dem at det som er annerledes ikke er farlig. Og ikke minst hjelpe dem som ikke finner sin tilhørighet.

tirsdag 06.07 2021

– Har alltid ønsket å vise kreftene som var med å skape terroren

Det augustklare TV-dramaet «Furia», som tar for seg høyreekstremisme, er plukket ut til å være med i den internasjonale hovedkonkurransen på den ledende festivalen Series Mania Festival.

torsdag 10.06 2021

Mobbing og trakassering på nett

– Det hender jeg må spørre om jeg bør forberede meg på å bli skutt på igjen noengang.

Folkepodden om netthets

– Må jeg forberede meg på å bli skutt på igjen?

Politiker Mari Siljebråten har måttet tåle mye hets og mobbing som overlevende etter Utøya-skytinga for snart ti år siden. Denne uka er hun gjest i Folkepodden.

onsdag 09.06 2021

Kronprinsparet tar et oppgjør med hets av Utøya-overlevende: – Skammelig

Én av tre Utøya-overlevende har mottatt hatmeldinger eller trusler, ifølge rapport. Kronprinsparet, som nylig har møtt flere 22. juli-berørte, reagerer sterkt.

tirsdag 11.05 2021

Betryggende bredside mot konspirasjon