Tema

søndag 18.04 2021

Har måttet kaste mat fordi folk gjør dette: – Vi var nødt til å gjøre noe

Eier og kjøkkensjef for Thaimatservice på Finnsnes, Amporn Sonaya, forteller at de flere ganger denne måneden har opplevd at folk har bestilt mat hos dem uten å komme og hente den. Sonaya forteller at de taper både tid, ressurser og mat på dette, men at de nå har løsningen klar.

fredag 16.04 2021

Økte salget med 9.000 liter:

Godt år for Senja Handbryggeri

Mange mikrobryggerier klarte seg godt gjennom koronaåret 2020. Et av dem var Senja Handbryggeri.

søndag 04.04 2021

Familien syntes idéen til Aksel (5) var genial: – Jeg tenkte bare at jeg ville være snill mot sauene

Da familien fikk høre om idéen femåringen Aksel hadde kommet på, syntes de umiddelbart at den var god. Det tok ikke lang tid før idéen ble omsatt til praksis, og med hjelp av bestefaren «bakka», fikk han og Aksel ferdigstilt byggverket.

lørdag 03.04 2021

I denne baren selger Fabio påskeegg istedenfor pils

Serveringstedene i Målselv Fjellandsby opplever at folk tar måltidene og afterski-festen på hytta i påsken.

fredag 02.04 2021

Tok med seg en «smak av byen» til Målselv Fjellandsby

Langfredag kunne tromsøværinger nyte det beste fra to verdener – Puddersnø i Målselv-trekket etterfulgt av «popp-opp-pizza» fra Casa Inferno.

Nå er det klart hvem som blir nye eiere av Joker´n pizzabar

Den velkjente pizzabaren på Heggelia i Målselv har fått nye eiere. Og eierskapet forblir i familien.

torsdag 01.04 2021

Rekordår for Mack – går med 40 millioner i overskudd

Mack gjør sitt beste år i moderne tid med en total omsetning på 346 millioner kroner.

tirsdag 30.03 2021

Tilbakekaller Jubelsalami etter salmonellafunn

Fire partier Jubelsalami og Jubelsalami med pepper kalles tilbake etter at det ble påvist Salmonella i en miljøprøve fra produksjonslokalet til en råvareleverandør.

Skal du lage mat på bålet i påsken? Her finnes en rekke retter du kan lage

Påsken er siste sjanse til å nyte bålsesongen før bålforbudet inntreffer 15. april. – Bruk fridagene til å lage god mat på bålet, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

Kortreist mat — fantastisk råvare:

I påsken setter vi norsk klippfisk på bordet!

mandag 29.03 2021

Topper Troms-liste: Her går pizza-salget så det suser

Det siste halvåret har Circle K-stasjonene i Troms-distriktet solgt nesten 5000 pizzaer gjennom nysatsingen «Peppes On The Go!». Flest pizzaer har de solgt på stasjonen på Finnsnes.

lørdag 20.02 2021

Etter å ha spist lammetestikler servert i dyrets pung, er det lov å si: – Dæven steike det smakte godt

Halvar Ellingsen (34) på Kvitnes Gård i Vesterålen jakter på Michelin-stjerne fra et autentisk Nord-Norge. Det inkluderer også språket.

tirsdag 26.01 2021

Fotominne: Berga oppskrifta og påskelefsa

søndag 24.01 2021

Ulikt besøk på utestedene etter «frislippen»

mandag 18.01 2021

Trosset korona og åpnet kafé i bygda

I midten av desember åpnet Evina Lukosiute (29) kaféen, spisestedet og baren Senja Lounge i Senjahopen. – Tross koronaen har drifta gått over all forventning, sier Ervina.

tirsdag 05.01 2021

Fjösn møter korona-restriksjoner med nye konsepter:

– En tryggere måte å gjøre det på

Søndag kveld innførte Norge nye korona-innstramminger. Fjösn Restaurant & Bar på Slåttebakken på Senja valgte å møte de nye restriksjonene med helt nye konsepter.

fredag 25.12 2020

Ikke skyll julefettet ut i vasken — det kan bli kostbart

Når bordet skal ryddes, oppvaskmaskinen fylles og gaveutdelingen skal begynne, er det fort gjort å falle for fristelsen. Men å skylle julefettet ut i vasken i varmt vann kan bli kostbart.

onsdag 11.11 2020

Vil finne ut om du blir glad når du ser en fiskefilet

Blir du glad eller engasjert når du ser en vare i butikken? Det skal faktisk forskerne på Nofima finne ut av – og nå etterlyser de testpersoner.

lørdag 31.10 2020

Populært med mat-marked på torget

Bondens marked på torget på Finnsnes ble avviklet lørdag. Forbipasserende fikk seg smakebiter av ulike slag.

onsdag 28.10 2020

Elever fra Restaurant- og matfag lager retter av kortreiste råvarer — Stiller på torget lørdag

Elevene ved Restaurant og matfag ved Senja videregående skole har for tiden et samarbeid med Bondens Marked i Troms. Målet er å få presentert gode retter laget av kortreiste råvarer.

onsdag 14.10 2020

Lanserer nordnorsk ølkalender: – Når ideen først kom, så var ikke veien lang

24 ølflasker fra fire nordnorske bryggerier i ei eske. Det er oppskriften på en nordnorsk ølkalender som nå lanseres. Øl fra Senja er en del av innholdet i kalenderen.

søndag 11.10 2020

Klart for en ny runde av matfestivalen «Spis for en hundrings»

Vil utvide og satse mer på mat

Esso Finnsnes gjør comeback under årets utgave av matfestivalen «Spis for en hundrings».

søndag 27.09 2020

Målselvbønder på topp over produksjonstilskudd i Troms:

– Hadde ikke vært liv laga uten tilskudd

Av de fem høyeste produksjonstilskuddene i Troms er det bøndene fra Målselv som innehar fire av topplassene. Alf Utby i Målselv sier potetproduksjon ikke hadde vært mulig uten tilskuddet.

søndag 30.08 2020

– Det mest ekstreme er kanskje kokt torskemage med lever

Senjakokk Eirik Nilssen er tilbake med ny bok om nordnorsk tradisjonsmat. – Dette er en viktig arv å formidle for ettertiden, sier han.

onsdag 26.08 2020

Merker økt etterspørsel etter lokal mat

Koronapandemien har gjort folk mer opptatt av lokal mat og å lage god mat hjemme. Det merker mange lokale produsenter i Midt-Troms.

mandag 24.08 2020

Sølv-medalje til Lyngen-whiskyen Niflheim

Destilleriet Aurora spirit i Lyngen, som blant annet eies av målselvingene Hans-Olav Holtermann Eriksen og Vidar Bjørnås, fikk sølvmedalje for sin første whisky Niflheim i verdensmesterskap for whisky.

lørdag 27.06 2020

Røyker laks etter sagnomsust oppskrift

– Å røyke laks er som å lage vin, sier Arild Kristiansen som røyker på Fjellkysten Gjestehus. Noe både gjestene og vert Tor Lyngmo er veldig fornøyde med.

Røyker laks etter sagnomsust oppskrift

– Å røyke laks er som å lage vin, sier Arild Kristiansen som røyker på Fjellkysten Gjestehus. Noe både gjestene og vert Tor Lyngmo er veldig fornøyde med.

søndag 14.06 2020

Matforskningsinstitutt får 188 millioner til å utvikle matindustrien

Nofima er tildelt et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Ved SFI Digital Food Quality skal de forske på digitalisering i matproduksjon.

mandag 25.05 2020

Matberedskap og koronaviruset:

En lokal satsing!

KRONIKK

tirsdag 12.05 2020

Vi handler mer på polet — drikker mindre

Nordlendingenes kortbruk i koronatida avslører at det går mer penger til mat, gambling og alkohol. - Men vi drikker ikke mer, sier butikksjef Stig Skogeng på Vinmonopolet.

fredag 08.05 2020

Aurora Spirit solgte Lyngen-whiskey for 9.000 kroner i minuttet.

Tor Petter utsolgt for whiskey på 90 minutter. - En personlig suksess mot alle odds.

Fredag morgen ble Vinmonopolet på 90 minutter utsolgt for whiskey fra Lyngen-selskapet Aurora Spirit. - Det snør som faen ute, men nå er jeg en glad mann, sier direktøren.

søndag 05.04 2020

Legekompisenens strevsomme dobbeltliv

De er barndomsvenner, leger og reiselivsgründere fra Bardufoss. Akkurat nå står de midt oppe i en koronakrise som setter et sterkt preg på deres strevsomme dobbeltliv.

torsdag 26.03 2020

– En ting er sikkert, mat må folk ha

Mens både store og små bedrifter i hopetall må permittere ansatte klarer lille Bakeri Nostalgi på Silsand fortsatt å holde koken i disse korona-tider. Men kakesalget er så godt som borte.

fredag 20.03 2020

Tvinges til å tenke nytt

Mange næringsdrivende sliter om dagen, og Hjerttind Rein i Sørreisa er intet unntak. Nå går de nye veier for å forsyne folk med reinkjøtt.

onsdag 19.02 2020

Senjaværingen Kenneth med da Norge tok gull i kokke-OL

Jubelen stod i taket da det i dag ble klart at Norge vant OL i kokkekunst i Stuttgart. 

mandag 17.02 2020

Senjaværing fikk gull i kokke-OL

Sammen med resten av kokkelandslaget sikret Kenneth Pettersen fra Senja gull til Norge i kokke-OL i Stuttgart.

søndag 02.02 2020

Nytt studie:

Arktisk mat spås stor fremtid

I et internasjonalt prosjekt under Arktisk Råd har Nofima sammen med Nibio gjennomført en studie som konkluderer med at det er stor framtid for den arktiske maten, eksempelvis Målselvnepa og Tromspoteten.

Mer populært å bli kokk i nord enn i sør – regjeringen vil vite hvorfor

I dag står det over 1.000 ledige kokkestillinger over hele landet – og mangelen vil vokse kraftig de nærmeste årene. Nå vil regjeringen skaffe flere kokker til veie – blant annet med hjelp av erfaringer fra Tromsø.

tirsdag 14.01 2020

Garsnes Brygge fikk 150.000 kroner

Garsnes Brygge søkte om 500.000 kroner. Bedriften fikk 150.000 kroner til utvidelsen av bygget.

mandag 13.01 2020

Kokkekamp på timeplanen

Elever fra Senja videregående skole ruster til kokkekamp og kjemper mandag og tirsdag om å bli de aller beste elevene på restaurant- og matfag i Nord-Norge.

søndag 12.01 2020

– Tenk, her jobber vi med 11.000 år gammel leire

Sážžá Senja Naturhus & museum kjørte keramikk- og matlagingskurs med aner langt tilbake i tid.

torsdag 09.01 2020

Øl- og vinpub der det ikke er plass til mange gjester

Minipuben Ylajali åpner snart

Her åpnes den i særklasse minste puben på Finnsnes om rundt to uker. Av alt heter den Ylajali — som er navnet på en kvinneskikkelse i Hamsuns roman Sult fra 1890.

torsdag 26.12 2019

Med duften av nystekt ribbe i gangene

Fra øverste politiske hold vektlegges det egne kjøkken på sykehjemmene. Og det har sykehjemmet i Salangen alltid hatt.

tirsdag 24.12 2019

Kjøttfri julaften og lovpålagt ølbrygging — her er juletradisjonene som har endret seg

Julen er tradisjonspreget, og alt skal være som før. Men mange juletradisjoner har endret seg gjennom historien, som lovpålagt ølbrygging og kjøttfri julaften.

mandag 30.09 2019

Steakers legger ned på dagen

Den tradisjonsrike tromsørestauranten stenger ned driften fra i dag og avvikler. Færre og færre restaurantgjester vil spise kjøtt, ifølge restaurantkongen Morten Lønstad.

søndag 08.09 2019

Ute på langtur med kortreist mat

Eirik Østring og Målselv Mat tok med seg den kortreiste maten, med lokale smaksprøver, til ei stor matmesse i Oslo nå i helga.

lørdag 07.09 2019

Kortreist mat på langtur

Eirik Østring i Målselv Mat tok lokale smaksprøver med seg til ei stor matmesse i hovedstaden i helga.

fredag 26.07 2019

– Multeåret ble reddet av knallværet

«Bærprofet» ved Botanisk hage fryktet for multesesongen etter at det kom snø midt i juni. Men nå kan sist helgs solbad ha reddet bærene.

søndag 21.07 2019
4

Planlagt Oslotur? Her finner du byens beste gatemat

På sommerferie i Oslo? Gatemat er det hippeste du kan stagge sulten med. Dette er street food-markedene du bør stikke innom.

søndag 16.06 2019

Sunn mat langs veien slår an

Mange som ferdes langs veiene ønsker å spise sunt når de stopper for en matbit.

søndag 05.05 2019

Skal undersøke hvor mange som blir syke av drikkevannet

Folkehelseinstituttet inviterer nå 56.000 personer over hele landet til å delta i en ny undersøkelse. Også innbyggere i Målselv, Sørreisa, Tranøy og Lenvik kommune er invitert.

lørdag 04.05 2019
4

«Fiskesprell» for eldre: Torsketunger med appelsinsmak!

SalMar Salmon Center og Frisklivssentralen i Lenvik kommune har startet opp en møteplass for eldre.

Her tilbereder hun torsketunger på en for henne helt ny måte

Nå er Salmar Salmon Center og Frisklivsentralen i Lenvik igang med sitt nye tilbud til seniorene i Senja kommune — «Fiskesprell for eldre». Tilbudet, hvor aktivitet, matlaging og vennskap er hovedingrediensene, har blitt godt mottatt av målgruppa. Fredag var Folkebladet innom Kunnskapsparken på Finnsnes for å se «fiskesprell»-gjengen ivrig opptatt med kokkelering av torsketunger.

søndag 30.12 2018

Fikk forsmak på årets skrei

mandag 29.10 2018

Det er ingen bønn, du må registrere din brønn

Nå er det på tide å registrere ditt eget vannforsyningssystem hos Mattilsynet.

tirsdag 16.10 2018

Savner kultur for å gå ut og spise

Lisa Gresseth og Gro Frøyen savner en større kultur for å gå ut å spise på Finnsnes. Derfor synes de «Spis for en hundrings» er veldig bra.

lørdag 06.10 2018

Slakter 60.000 småfe til fårikål

Det er ekstra hektiske dager på Nortura sitt anlegg når fårikålkjøttet skal foredles. Bli med inn og se hvordan det foregår.

fredag 05.10 2018

Fårikålsesongen er i gang

Slakter 60.000 småfe

Fårikålsesongen er i full gang. Det betyr to hektiske måneder for Norturas anlegg på Andslimoen.

tirsdag 25.09 2018

Allsidig festival med fokus på lokal mat og kultur

Det er i Brøstadbotn det skjer torsdag og lørdag denne uka.

søndag 16.09 2018
7

Folk sto i kø for kortreist mat

Folk strømmet til høstmessa til bygdelaget «Ny Dag» på Solvang i Lekangsund.

torsdag 13.09 2018

Bygdelaget Ny Dags arrangement pleier å trekke folk i hopetall

Mye godt på populært høstmarked

Førstkommende lørdag er det igjen klart for det særdeles populære høstmarkedet på Solvang i Lekangsund.

onsdag 05.09 2018

Stengte matsalget på grunn av flueplage

Circle K på Buktamoen så seg tirsdag nødt til å stenge ned matsalget på grunn av store mengder fluer på stasjonen.

lørdag 01.09 2018

Merethe og hennes ansatte lager blant landets beste messemat

Soldatmessa på Gumpen får toppkarakter av Forsvarets Forum.

tirsdag 28.08 2018

15 lokale matprodusenter presenterte sine produkter for Forsvaret

Jakter på lokale godbiter til soldatene

15 produsenter av lokal mat stilte på tirsdag opp og viste fram sine produkter i Istindportalen.

torsdag 26.07 2018

– Det viktigste er hva som skjer i dagene fremover

Samtidig som sopphøsten ser mørk ut sørpå, kan den bli lovende her.

fredag 15.06 2018

«Sult» skal sørge for å mette sultne mager

Lenvik kommune avslutter drifta av Kafé Okazo. Inn kommer Dag Rune Toresen som starter opp med et helt nytt serveringskonsept i Kunnskapsparken.

torsdag 14.06 2018

Veikroer i Troms blant landets ti beste

Tre veikroer i Troms er blant landets ti beste.

lørdag 05.05 2018

Klar med nytt og unikt restaurantkonsept

For Å Gård i Lavangen starter en ny tidsepoke. 17. mai etter toget har gått åpner Tor Erik Lind en helt ny restaurant med et unikt konsept. Her er det «ekte» mat i fokus.

fredag 04.05 2018

«Legg litt kvalkjøtt på grillen!»

tirsdag 10.04 2018

Skal ekspandere voldsomt, men kan ikke si om de kommer til Troms

McDonald’s skal vokse med 100 restauranter i Norden de neste fem årene. Om det blir noen McDonald’s i Troms er imidlertid uvisst.

søndag 01.04 2018

For nordmenn flest blir det ikke påske uten lam på middagsbordet

Ifølge tall fra Nortura vil vi sette til livs nær 30 millioner egg i påskeuka, og hele 300 tonn bacon.

fredag 16.03 2018

Tok andreplassen i Skandinavias største bakeprogram

Etter å ha kjempet knallhardt i åtte uker om å bli Skandinavias beste kakedesigner 2018, endte Kent Myklevold Krogseng (35) fra Målselv på en imponerende andreplass. Nå er han snart å se på norsk TV i Kakekrigen.

torsdag 22.02 2018

«Med lov skal maten spises, ikke kastes»

tirsdag 20.02 2018

– Det går egentlig bare bedre og bedre

Innehaverne av Tiger Sushi på Finnsnes er godt fornøyd med oppstarten. Nå utvider de åpningstidene for å tilpasse seg lunsj-gjestene.

mandag 19.02 2018
4

– Dette var rett og slett fantastisk

Lørdag kunne 100 gjester fråtse i alskens møljeprodukter, fra forrett til dessert, ved Senja vidergående skole i Finnfjordbotn.

søndag 18.02 2018

Serverte mølje til over 100 gjester

Kokkskolens velferdsklubb har gjort tradisjon av å lage møljekalas. I helga disket de opp med både middag og dessert — alt med mølje som ingrediens.

torsdag 08.02 2018

- Bare tull at barn ikke liker fisk

Regjeringen med fiskeriminister Per Sandberg i spissen gir 12,5 millioner til prosjekter som skal gi barn gode opplevelser med fisk og sjømat.

søndag 21.01 2018

– Vi vet ikke hvor kuttene kommer

Fabrikksjef Arne Viggo Nesvold vet foreløpig ikke om ansatte ved Nortura i Målselv blir rammet når selskapet skal kutte kostander på 500 millioner kroner.

fredag 19.01 2018

Klar for Skandinavias største bakeprogram

– Det var noe av det hardeste jeg har gjort i mitt liv.