Opp med skiene i målområdet. Martin Johnsrud Sundby er der han skal være. Opp med skiene i målområdet. Martin Johnsrud Sundby er der han skal være. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Sundby var ikke helt fornøyd tross seier: – Det er fortsatt mye å pirke på

Martin Johnsrud Sundby var 18 sekunder foran toer Johannes Høsflot Klæbo og var sjeleglad for at han merket at ikke alt fungerte.

For selv om 33-åringen gikk raskest på 15 km klassisk av alle de nesten 160 startende, noe som viser bredden i norsk herrelangrenn, var han ikke helt fornøyd.

– Jeg fikk en bekreftelse på at fysikken sitter bra, men det er fortsatt ganske mye å pirke på i det løpet her. Det tar tid å få i gang teknikken og få feelingen inn med konkurranse igjen. Det er veldig mye teknisk som skal på plass fremover. Selv en gammel rutinert herremann som meg brukte litt tid på det i dette rennet.

Skal bli mye råere

Sundby mener selv han er langt unna å være 100 prosent.

– Det er egentlig all right å kjenne at jeg ikke er på det råeste nå, sier veteranen og legger til at han er imponert over toeren, som han karakteriserer som skremmende god.

– Det artige og sjarmerende med Beitostølen er at det alltid kommer opp noen nye. I fjor var det Høsflot Klæbo, i år er det Johan Hoel, sier Røa-løperen om konkurrenten som endte på femteplass.

– Mitt livs løp

Hoel ledet løpet lenge, men holdt ikke helt inn til pallen. 23-åringen er født i OL-året 1994 og var god som junior, men har vært inn og ut av rekruttlandslaget to ganger. I fjor bar det ut igjen. Nå presterte han karrièrens beste konkurranse. Hoel, som representerer Åsen IL og kommer fra Sørum, var overveldet over egen innsats.

– Mitt livs løp, sa han i målområdet.

– Det at Hoel presenterer seg så godt sier litt om bredden og det nasjonale nivået. Utfordringen blir å finne plass til de som trenger å få plass, mener Sundby.

Selv er han bankers til verdenscupåpningen, i likhet med toeren og treer Hans Christer Holund.

Sistnevntes fikk i fjor operert akilles, og fikk dessuten skulderen ut av ledd. Der slapp han inngrep. Nå er han skadefri og sikter seg inn på en OL-plass, og aller helst på 15 km skøyting, som er distansen på Beitostølen søndag.

Han vet at han ikke er en av de raskeste og derfor har han trent på å kjøre Martin-taktikk. Det betyr å dra til når det er fire-fem km igjen til mål.

Hør hvorfor NRKs kommentator ikke liker å høre seg selv kommentere skirenn: