Det er klart etter et ekstraordinært, digitalt og langtekkelig forbundsting søndag kveld.

Der skulle norske kretser og fotballklubber stemme etter flere måneder med en tidvis opphetet debatt om hvilket virkemiddel som tjener fremmedarbeiderne i Qatar best.

Norsk Supporterallianse (NSA), Raftostiftelsen og en rekke profilerte klubber er blant dem som har tatt til orde for boikott. NFF-styret og landets kretser har vært boitkottmostandere.

På forbundstinget søndag ettermiddag, var det ledelsen i fotballforbundet som fikk viljen sin: 368 delegater stemte mot boikott, mens 121 stemte for.

– Det er ingen vinnere eller tapere i denne saken. Vi vil ta et initiativ overfor supportergruppen, for å få en dialog, sånn at vi står sammen om det vi skal gjøre fremover, sier NFF-president Terje Svendsen etter at avgjørelsen var tatt.

– Det er ikke noen seier. Vi må først og fremst gjøre noe, og vi må få med flere land. Det er en kjensgjerning at dette er et lite tema i mange land. Der kan vi bli en foregangsnasjon, sier landslagssjef Ståle Solbakken til VG etter avstemningen.

– Kommer landslaget til å fortsette å markere?

– Det må vi, og det forplikter vi. Og så må vi være imøtegående med dem som er på andre siden. Jeg har stor forståelse for at noen sier at nok er nok, svarer landslagssjefen, som dermed kan fullføre VM-kvalifiseringen til høsten.

Må kritisere FIFA

Dramaet var for øvrig ikke over ved boikott-avstemningen. For det hadde også kommet inn et benkeforslag fra Sportsklubben Trane om at Norges Fotballforbund pliktes til å komme med kraftig kritikk mot FIFA fra åpen talerstol.

Kritikken skal fremføres på neste FIFA-kongress, samt offentlig. Og skjer det ingen bedring, skal NFF kritisere FIFA på hver eneste kongress i årene fremover.

NFF-PRESIDENT: Terje Svendsen. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Dette forslaget fikk tilslutning med 289 mot 167 stemmer. FIFA-kongressen ble avholdt i forrige måned, men er årlig. Det betyr at Norges Fotballforbund må målbære kritikken før VM-start i november neste år.

– Hvordan blir det å gå på talerstolen for å radbrekke FIFA?

– Om jeg klarer å radbrekke FIFA skal vise seg, men jeg mener vi må tørre det. Å vise hva vi står for og hva vi mener. Det er vi nå forpliktet til, sier Svendsen.

– Hvorfor har dere ikke gjort det tidligere?

– Vi jobber med de nordiske landene om dette. Forrige kongress var første gang vi tok opp den typen spørsmål knyttet til Qatar og menneskerettighetsspørsmål. Vi samarbeider med de andre nordiske landene, og ledelsen går på rundgang. Denne gangen var det Finland som målbar vår mening. Men vi skal nå jobbe for å forsterke det nordiske samarbeidet, sier NFF-toppen til VG.

Amnesty International reagerer slik på at det ikke blir noen norsk VM-boikott:

– Vi frykter at dette blir en sovepute for NFF. Et nei til boikott forplikter. Det er nå arbeidet begynner. Vedtaket om å ikke boikotte kan ikke bli en sovepute for NFF, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

– Jeg er selvfølgelig skuffet. Vi tapte kampen i dag, men tror vi vinner på sikt. Og vinner kampen om fotballen, sier Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporterallianse, en av de fremste forkjemperne for en norsk boikott.

Fotballtinget vedtok også at NFF må søke å samle støtte blant andre nordiske og europeiske land i sitt arbeid opp mot FIFA og Qatar.

Krevde granskning

Før innkallingen skulle vurderes til godkjent, ba Sportsklubben Trane om en uavhengig granskning av hvordan prosessen har vært i forkant av avgjørelsen – og antydet at klubber kan ha blitt utsatt for et slags press i forbindelse med Qatar-avgjørelsen.

– Den bør se på om spillereglene er blitt fulgt, sa Martin Paulsen, Tranes delegat på tinget.

Det sa derimot fotballtinget nei til. 243 stemte for en granskning, mens 251 var imot. Dermed ble forslaget frafalt. Totalt er 551 delegater stemmeberettiget.

Utvalg foreslo 26 tiltak

I slutten av mars satt NFF ned et utvalg som skulle se på boikottspørsmålet, samt mulige konsekvenser for norsk fotball. Flertallet i utvalget, som ble ledet av Sven Mollekleiv, gikk imot en mulig norsk boikott.

Samtidig ble det rettet krass kritikk mot NFF og FIFA. Utvalget la også frem 26 forslag til fremtidige tiltak for å bedre fokuset på menneskerettigheter.

Arbeidet med disse tiltakene fortsetter nå i NFF-systemet.

Ny struktur på kvinnesiden

Ett annet punkt sto også på programmet søndag: Forslaget handlet om å å endre 2. divisjon fra åtte til to avdelinger, altså en betydelig spissing av serienivå tre.

Etter en nesten tre timer lang debatt rundt seriesystemet, foreslo Mjølner å utsette hele avgjørelsen. Det ønsket ikke tinget, og med overveldende flertall gikk delegatene inn for ny seriestruktur. Seriesystemet innføres fra 2023.