– Det er et privilegium å få lov til å lede norsk skisport. Det gjør du i en periode, og du forvalter noe av det som nordmenn er mest opptatt av. Nå har jeg gjort det i ti år. Da jeg ble gjenvalgt for under ett år siden, sa jeg til både meg selv og mange rundt meg, at den som skal velges i 2022 må være villig til å tenke frem til etter VM i Trondheim, sier Røste til VG og fortsetter:

– Når jeg da har gjort opp status i dag, med fantastiske resultater og flotte arrangementer i Norge, et banebrytende para-VM og en bunnsolid økonomi, da konkluderte jeg med at nå er tiden inne for å gi stafettpinnen videre.

Dermed gir 61-åringen seg etter ti år som styreleder og president i skiforbundet.

Røste startet som skitrener som 17-åring i 1977, har vært landslagstrener og sportssjef på 1990-tallet og skisportens øverste leder siden 2012. Han har vært medlem av FIS Council siden 2018.

KONFLIKT: I fjor sommer og høst skapte Bråthen-saken mange overskrifter. Her fra etter at konflikten ble løst. Foto: Javad Parsa / NTB

Nyheten om at Røste ikke stiller til gjenvalg kommer etter et år med både oppturer og turbulente tider.

Høsten 2021 ble han og generalsekretær Ingvild Bretten Berg sentrale da det oppsto en svært betent konflikt mellom forbundet og hoppsjef Clas Brede Bråthen.

– Det var en vanskelig sak, og det var en sak vi gjerne skulle vært foruten. Det var og en sak som fikk lov til å leve alt for lenge. Det har ikke hatt noen avgjørende betydning for min konklusjon, forteller Røste.

Hoppsjef Bråthen skriver følgende i en melding til VG:

– Jeg tror det er fint at vi nå kan begynne med blanke ark – og samarbeide med en ny ledelse om å skape nye stolte øyeblikk for norsk hoppsport.

Saken vakte både stor oppsikt og misnøye blant både befolkningen og landets skikretser. Underveis i den bitre konflikten kunne VG melde at Buskerud skikrets ønsket å kaste Røste som president.

I løpet av Røstes presidentperiode har to av de mest profilerte norske langrennsstjernene blitt utestengt for doping.

I 2016 ble både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug utestengt. Sundby ble utestengt for feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline, mens Johaug testet positivt for det forbudte stoffet Clostebol. Johaug har selv forklart at den positive testen kom etter at hun hadde brukt en leppekrem.

I 2019 ble det betent da Henrik Kristoffersen og Skiforbundet møttes i rettssalen etter at førstnevnte ble nektet å kjøre med logoen til Red Bull på hjelmen. Kristoffersen tapte rettssaken.

DOPINGSAK: Fra venstre: Langrennsløper Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff, lege Fredrik S. Bendiksen, leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og skipresident Erik Røste på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Under Røstes ledelse har det også blitt tre vinter-OL, hvorav to av dem med rekordfangst til Norge, samt en rekke medaljer i VM og seiere i verdenscupen.

– Det har vært utrolig mange solskinnsdager. Det blir vanskelig å trekke frem ett øyeblikk. Det som kanskje er det jeg vil savne mest er for uten fantastiske og engasjerte tilittsvalgte og ansatte i NSF, så er det møtene med de frivillige rundt i ski-Norge, hvor verken blitslamper eller kamera står på. Men de som står på hver eneste dag og gjør en jobb for norsk skisport, sier Røste til VG.

Røste befinner seg for øyeblikket i franske Courchevel hvor alpinistene avslutter sin sesong. Der avholdes det en rekke møter for å fremme Narviks søknad om alpin-VM i 2027.

– Jeg har hatt et solid samarbeid med Erik Røste, og jeg vet at han har arbeidet hardt og svært mye til beste for skiidretten over mange år. Samtidig vil jeg ønske Erik lykke til videre med andre prosjekter han nå ønsker å prioritere i tiden fremover, sier idrettspresident Berit Kjøll til NTB.

Den nye skipresidenten skal velges på skitinget i Molde i juni.