Marvik måtte ha noen sekunder for seg selv da medaljen var sikret. Stig-André Berge tok VM-bronse i 2014, mens ellers må vi tilbake til 1991 for siste norske herremedalje i VM da Jon Rønningen tok bronse.

– Jeg ga alt jeg hadde. Dette var helt rått. Det er så mye som surrer i hodet nå. Dette er helt vilt, sier Marvik til VG.

Berges taktikk

Etter å strategisk ha ligget under 0–1 etter den første perioden, fikk Marvik kampen inn i sitt spor. Da han var på vei til å dytte Acosta Fernandes ut av matta, gikk chileneren ned med voldsomme smerter i kneet. Han kom seg opp igjen på beina, men var tydelig preget da sluttsignalet kom etter den første omgangen.

Oskar Marvik imponerte stort på hjemmebane i Jordal Amfi lørdag kveld. Foto: Javad Parsa

47 sekunder ut i andre omgang fikk Marvik det ene poenget han trengte. Han presset på og kontrollerte inn bronsen ettersom han sikret det siste poenget, som altså var nok til å ta seieren.

– Jeg hentet inspirasjon fra mitt store forbilde. Denne taktikken brukte Stig-André Berge da han tok OL-bronse, og det passet fint å hedre ham ved å gjøre det samme her, sier Marvik.

Se video med mamma og pappa Marvik har ikke turt å regne på matbudsjettet til sønnen på 130 kilo:

Denne bronsemedaljen smaker like godt som gull for meg, gliser Marvik og biter litt i beviset på at han er i verdenstoppen i 130-kilosklassen.

– At Stig-André fortsetter som trener, det betyr mye for videre satsing og motivasjon, sier 25-åringen.

Berge takker for «avskjedsgaven»

Berge hadde tatt avskjed i Jordal Amfi noen timer tidligere, og var på plass som tilskuer da Marvik tok medaljen.

– Jeg må si tusen takk til Oskar for en vanvittig fin avskjedsgave. At vi som lag kunne levere medalje på hjemmebane er vanvittig stort. Det skal feires! Det er viktig for oss, Oskar og bryteinteressen, stråler Berge.

Herrelandslagstrener Fritz Aanes var tydelig både stolt og rørt.

– Jeg har ventet på at Oskar skal slå igjennom i fire-fem år. Det er utrolig godt at han endelig lykkes. Han har fått trent utrolig bra, til tross for corona. Det viser at han hører hjemme i verdenseliten, sier Aanes til VG.

VM på hjemmebane ble mye stang ut. Medaljekandidater som Grace Bullen, Stig-André Berge og Morten Thoresen røk ut. Så var det altså «Tåsenplogen» som brøytet inn den etterlengtede medaljen.

– Hvilken forskjell utgjør denne medaljen for dere?

– Det er klart det er stor forskjell. Det var en stor skuffelse både for meg som trener og for utøverne at vi ikke klarte å kvalifisere oss til OL. At vi klarer å slå tilbake på denne måten, på hjemmebane, det er helt spinnvilt. Det er ikke bare Oskar som vinner medalje i dag, men det er hele treningsgruppen sier Aanez.

Marvik vokste opp på Tåsen bare fem kilometer unna Jordal Amfi, og går under kallenavnet «Tåsenplogen». Navnet passer også den ganske enkle taktikken – nemlig å dytte motstanderne ut av brytematta.

I de to første kampene fredag «ploget» han seg til seier mot kasakhstaneren Alimkhan Syzdykov (4–0) og bulgarske Radoslav Georgjev (5–0) i åttedelsfinalen. Han brøt helt jevnt med iranske Aliakbar Hossein Yousofiahmadchali i kvartfinalen, og ledet 1–0 halvveis. Men 30 sekunder ut i andre runde sikret iraneren seg to poeng og holdt den ledelsen kampen ut.

I rekvalifiseringen tok Marvik en sterk 3-0-seier i det han beskrev som en taktisk kamp mot armeneren David Ovasapyan, og i bronsefinalen var altså Acosta Fernandez motstander. Chileneren, med cubansk bakgrunn, tok VM-bronse i Paris i 2017 og var med i OL-i Tokyo i august.

Reddet Norges «ære»

Marvik var den siste norske medaljesjansen i VM på hjemmebane for de norske bryterne.

Den største nedturen var da Grace Bullen røk ut i første kamp tidligere denne uken. Tidligere på lørdagen røk også Stig-Andre Berge ut i åttedelsfinalen i 63-kilosklassen – i hans aller siste konkurranse.

Morten Thoresen tapte en dramatisk kvartfinale mot kasakhstaneren Almat Kebispajev, etter å ha ledet 5–0. Hverken Berge eller Thoresen fikk muligheten til gå rekvalifisering.