Etter flere år på landslaget ble det ikke funnet plass til Haga i forkant av OL-sesongen.

– Argumentene deres spriker, resultatene mine har vært gode nok, men de vil prioritere sprintere. Det blir litt dobbeltmoral, sa Haga til VG.

Landslagstrener Ole Morten Iversen mener dialogen med Haga etter vrakingen har vært god.

– Hun er ikke enig i prioriteringen vår. Hun har fått argumenter, men er ikke helt enig i våre prioriteringer. Jeg er veldig imponert over måten hun har tatt dette på, sier Iversen.

NRK-ekspert Fredrik Aukland mener vrakingen er helt uforståelig.

– Jeg finner ingen argumenter for at hun skal vrakes. Hun har bedre resultater både nasjonalt og internasjonalt. Hun har vist at hun kan levere i en OL-sesong og hun er supermotivert. Forklaringene ble ulne og jeg fikk ingen gode svar på hvorfor hun ikke er på landslag, sier Aukland til NRK.

Haga er 30 år. TV 2s ekspert Petter Skinstad har spurt seg om det er aldersdiskriminering som stopper henne. Han raser mot vrakingen overfor VG.

FEIL: TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad mener det er helt feil å vrake Ragnhild Haga fra landslaget. Foto: Olof Andersson/TV 2

– Det er ett hundre prosent feil. Det er ekstremt dårlig begrunnet fra landslagsledelsens hold, sier Petter Skinstad til VG.

– Hva er det med argumentene til landslagsledelsen?

– Det er vikarierende grunner, i det ene øyeblikket er alder viktig, så er det ikke viktig, så er resultater viktig, så er ikke resultater viktig. Så skal de satse på sprint, men de skal ikke ha eget sprintlag, svarer Skinstad og fortsetter:

– De må gjerne ta ut et sprintlag, der hører ikke Haga hjemme, det er jeg enig i, men hun hører selvsagt hjemme på et landslag. Hva er langrenn? Det kommer et OL, der kan man ha maks åtte utøvere av hvert kjønn. De kan ikke ta ut fem-seks sprintere til OL. Det blir én, eller maks to eller tre sprintere. De kan satse på sprint, men det kan ikke gå utover distanse. De ofrer Haga for en såkalt sprintsatsing, men da må de for f*** lage et sprintlag, de har jo treneren i Ola Vigen Hattestad.

Ole Morten Iversen sier at det var jevnt om plassene, men at Skiforbundet ville prioritere en sprinter foran Haga, som er en mer utpreget distanseløper og tok OL-gull på 10 kilometer i 2018.

– Det som ble utslagsgivende for oss var å ha et stort lag hvor vi ivaretar både sprint og distanse. Da må vi ha et balansert lag. Vi ble enige om at det var sprintlaget vi måtte prioritere nå. Det ble dessverre Ragnhild som ikke fikk plass denne gang, sier Iversen.

Han sier videre at Haga ikke har prestert for dårlig, men at det likevel ikke var plass. Haga fikk gå et løp i VM, og ble nummer syv (nest beste norske bak Therese Johaug) på 10 kilometeren.

– Det er en grundig prosess vi gjør. Vi får først rammer, som vil si størrelsene på lagene våres. Deretter setter vi opp en rangering som blir godkjent av langrennskomiteen. Det er helt objektive kriterier uttaket blir gjort, sier Espen Bjervig.

– Kan du si mer om hva de objektive kriteriene er?

– Vi har resultater å lene oss på, vi må tenke fremover og vi har to stilarter. Vi har sprint og distanse. Vi har rammer på elitelaget med 11 herrer og 11 kvinner. Innenfor der må vi prioritere, og det var dette vi mente var best nå, sier Bjervig.

Hjelmeset: – Noen må bli skuffet

Verdensmester på femmila fra 2007 Odd-Bjørn Hjelmeset forstår vrakingen av Haga. Han mener Jon Rolf Skamo Hope har større grunn til å være skuffet enn Haga.

– Det er andre diskusjoner som har vært verre enn å vrake Haga. Hun har bare én egenskap, det er distanse skøyting, sier Hjelmeset til VG og legger til at akkurat det minner litt om ham selv, han leverte bare i klassisk.

– Ragnhild på sitt beste er uten tvil god nok for et elitelag. Men nå ble hun nummer syv i VM og var litt bak i NM. Så hva da med Kathrine Harsem, som er god på både sprint og distanse, hun er heller ikke med. Det er helt sykt bra langrennsløpere for tiden, noen må bli skuffet. Det er ikke så oppsiktsvekkende at Ragnhild falt ut, sier Hjelmeset.

TØFT I TOPPEN: Tidligere landslagsløper Odd-Bjørn Hjelmeset tror Ragnhild Haga har gode muligheter til å skaffe seg en OL-plass, selv om hun ble vraket fra landslaget. Foto: Mattis Sandblad

Hjelmeset mener fremtidens skiløper er de som har flere egenskaper og nevner at distansedronningen Therese Johaug leverer både i friteknikk og klassisk, og kan karre seg til en kvartfinale i normal sprint på tourer.

– Se på Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov, og slik som Marit Bjørgen var, de klarer alt. Ragnhild faller litt mellom to stoler, sier Hjelmeset.

Bjervig fikk mange spørsmål om Haga på pressekonferansen.

– Alder har ikke vært tema. Vi føler vi må forbedre sprintsatsingen mer nå, sier Bjervig.

Landslagstrener Iversen sier at de hvert eneste år diskuterer om de skal ha et sprintlag og et distanselag som herrene har hatt i en årrekke, eller et samlet lag som kvinne har.

– Vi har vurdert det vært eneste år. Hva er vi mest tjent med? Vi nærmer oss et nivå der vi kan vurdere et sprintlag og et distanselag. Men per nå er vi mest tjent med å ha et samlet lag, sier Iversen.