Fredrikstad tapte 0-5 i snøværet borte mot Tromsdalen. Østfoldingene ligger under nedrykksstreken før siste runde i 1. divisjon. Start er klar for Eliteserien. Det er full krise i FFK. Før helgen trakk Andrea Loberto seg som hovedtrener fordi han følte mangel på tillit i spillergruppen. Søndag gikk klubben på sitt femte strake tap.

Senere søndag bekreftet FFK at de har lagt skjebnen sin i hendene til tidligere Strømsgodset-trener Bjørn Petter Ingebretsen, som går på utlån fra Strømsgodset til Fredrikstad i sesonginnspurten.

– Det er en stor og spennende utfordring, og en veldig spesiell situasjon. I verste fall leder vi laget i bare én kamp, men forhåpentligvis blir det tre, sier Ingebretsen til Strømsgodsets hjemmeside.

Tross endringene lukter det nedrykk av FFK som aldri før.

På en snøhvit bane slet østfoldingene tungt med å sette sitt preg på kampen. Tromsdalen tok kommandoen fra start, og etter 24 minutter sto det 1-0 på måltavla. Fra straffemerket satte Lars Henrik Andreassen sikkert den oransje ballen i nettet.

Dommeren dømte straffe etter at Mo Ahamed ble felt av FFK-stopperen Shola Akinyemi.

Fredrikstad kom etter hvert mer med i banespillet, men det kom ikke store sjanser ut av det. Andreassen doblet til 2-0 tidlig i annen omgang. Etter vakkert spill bredsidet han kula i mål.

Nerver

Forholdene ble stadig verre i takt med at det lavet ned mer og mer snø. Vegard Lysvoll kunne enkelt gjøre 3-0 ved bakerste stolpe etter 66 minutter. Kvarteret før slutt headet Tor Martin Mienna inn Tromsdalens fjerde for dagen bare sekunder etter sitt innhopp. Helt på tampen fullførte Andreassen sitt hattrick da han gjorde 5-0 på nok en straffe.

FFK styrer nå mot spill på nivå tre i norsk fotball for første gang siden 2002. Før siste runde ligger klubben nest sist på tabellen med 23 poeng. Det skiller ett poeng opp til Elverum på kvalifiseringsplassen. Arendal ligger sist med sine 21 poeng.

Neste helg tar Fredrikstad imot Sandnes Ulf på eget gress. Det blir en kamp full av nerver for FFK-fansen. Elverum skal på sin side møte formsterke Mjøndalen hjemme, mens Arendal er verter for Ranheim.

Alle de tre nedrykkstruede klubbene har kun kvalifiseringsplassen å kjempe om. Arendal ligger dårligst an og det er kun syltynn teori som holder liv i håpet for sørlendingene.

Start-opprykk

Elverum snek seg forbi Fredrikstad med en overraskende 1-0-seier borte mot Start. Jonas Enkerud ble matchvinner med sin heading i midten av første omgang. Det var kun Elverums fjerde seier for sesongen. Til tross for tapet sikret Start opprykket til Eliteserien søndag. Sandnes Ulf feilet totalt i sitt forsøk på å legge press på sørlendingene og tapte 0-3 i hjemmemøtet med Kongsvinger. Adem Güven scoret to av KILs mål.

I likhet med Bodø/Glimt rykker Start opp på første forsøk etter fjorårets nedtur i Eliteserien. Glimt herjet med Åsane og vant 6-0 søndag. Ulrik Saltnes gjorde hattrick for bodøværingene.

Ull/Kisa slo Arendal 4-2 og sikret den siste plassen i opprykkskvalifiseringen. Der skal også Sandnes Ulf, Mjøndalen og Ranheim delta.