Morfar Kåre Høsflot har fått mye av æren for Høsflot Klæbos fantastiske resultater i skisporet. Nå håper 25-åringen å hente lærdom fra morfaren på en annen arena.

– Jeg bruker mye tid i bassenget, og prøver å trene alternativt. Da må man bare ta frem tålmodigheten. En gang fikk jeg tålmodighet av å fiske med morfar og være på jakt, så kanskje jeg må hente frem den egenskapen, forteller Klæbo.

Han sliter for tiden med en hamstringskade, og vet ikke hvor mye den har satt ham tilbake.

– Det er ikke noe artig. Jeg har lyst til å gå på rulleski og springe i myra. Jeg trives godt med å trene på våren og høsten, men nå er det er fremdeles begrenset hva jeg kan gjøre. Det er kjedelig, sier Klæbo.

Når TV-linsene stilles inn til sesongåpningen i langrenn i Ruka i slutten av november, håper han imidlertid å være på topp. Akkurat nå tør han derimot ikke å love noe.

– Det er vanskelig å si om det vil påvirke sesongstarten. Det er i hvert fall langt ifra optimalt, det er det siste man ønsker. Sånn som ting er nå, har jeg ikke noe svar på det. Jeg lever fra uke til uke, og kommer til å gjøre det frem til jeg er bra, sier Klæbo.

Selv om det er begrenset med trening for tiden, fikk i hvert fall Klæbo trent smilebåndet under en lang photoshoot med fremtidens langrennsstjerner, som alle ville ha en bit av stjerneutøveren:

STJERNETREFF: Mange unge utøvere fikk møte Helene Marie Fossesholm og Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Magnus Gamlem / VG

I august for fire år siden var det en vond visdomstann som skapte trøbbel for 25-åringen og delvis hemmet oppladningen til en ny sesong. I 2020 skadet han hånden på en boksemaskin. Men skadehistorikken til trønderen er ikke lang, og hamstringskaden er det verste han har vært borti gjennom karrieren.

– Det er skaden som har sittet i lengst. Jeg har alltid trent alternativt, men nå er jeg satt i en bås hvor jeg må gjøre det. Jeg skal ikke svartmale alt, men 12 uker er lenge, hvis jeg ender opp med å bruke så lang tid, sier Klæbo.

I utgangspunktet skulle den femdoble olympiske mesteren delta på landslagets samling i Steinkjer i midten av august før Toppidrettsveka står for tur i slutten av måneden. Deretter er planen å reise videre til Park City i USA og tilbringe fire uker i høyden der.

Men akkurat nå er alt i uvisse på grunn av skaden.

– Det er litt sånne ting som henger og venter, avhengig av om jeg blir bedre. Jeg har fått beskjed om at det kan ta 8–12 uker, da begynner vi å nærme oss halvveis nå. Jeg vet ikke helt hva de neste ukene vil bringe, så får vi ta ting som det kommer når det gjelder samlinger og høydetrening, sier Klæbo.

For toppidrettsutøvere er alle skade ubeleilig. Herrenes landslagstrener Eirik Myhr Nossum tror Klæbo er blant dem som takler slik motgang aller best.

– Skader er verre enn pesten for alle idrettsutøvere. De hater det. Men Klæbo er verdens beste skiløper av en grunn. Han er flink til å løse alle situasjoner han kommer opp i, noe som kjennetegner enerne, sier Nossum.